Budapest, 2021. 10. 14. – Magyar Vasút, Bohus Dávid

A húsz évvel ezelőtti, az Egyesült Államokat ért szeptemberi terrortámadások hatására született meg a vámhatóságok és az ellátási lánc szereplőinek partnersége, ami a mai napig a rugalmas és biztonságos áruszállítás egyik legfontosabb előfeltétele.

A 2001. szeptember 11-i terrorcselekményeket követően az amerikai hatóságok az áruszállítási és ellátási láncok szereplőinek tevékenységére fókuszáltak annak érdekében, hogy a szigorúbb ellenőrzésekkel az ilyen jellegű támadások eszközéül szolgáló áruforgalmakat azonosítsanak be, és az ilyen típusú tranzakcióikat meghiúsítsák. Mivel az összetett és terrorkockázatokra alapozott áru- és szállítmány-ellenőrzések jelentősen lelassították a szállítmányok határátlépését, a rugalmas megoldást egy keretrendszer meghatározásával, illetve létrehozásával érték el: ez a C-TPAT rövidítést kapta (hosszabban: Customs-Trade Partnership Against Terrorism). Az eljárás célja az volt, hogy aki a hatóságoknak előírt szempontrendszernek megfelel, annak az általuk szervezett szállításokat kevesebb alkalommal kell megállítani vámhatósági ellenőrzés miatt.

Megfelelés esetén a vámhatóságok tanúsítvánnyal igazolják partnerségüket, amellyel például a szállítmányozók számos előnyhöz jutnak a nemzetközi áruszállítások során. A gyakorlat nemzetközi elterjedése Japán csatlakozásával kezdődött, majd az Európai Unió a vámszabályok módosításával 2008-tól tette lehetővé a tagállamok gazdasági szereplőinek, hogy partnerségi tanúsítványt szerezzenek be a vámhatóságoktól, amelyet engedélyezett gazdálkodó (Authorised Economic Operator, AEO) engedély megszerzésével igazolhatnak. Lehetőség van C-vámügyi egyszerűsítések, valamint S-biztonság és védelem, továbbá ezek együttes engedélyeinek kibocsátására is.

Az eljárás legfontosabb jellemzője, hogy a partnerségi engedély megszerzése önkéntes. Az engedély megadását a vámhatóság által közzétett önértékelési kérdőív alapján elvégzett felkészülést követően kérelmezhetik az ellátási lánc szereplői, akik lehetnek importőrök és exportőrök, termelőtevékenységet folytató vagy áruszállító vállalkozások, valamint vámügyek lebonyolítását végző szolgáltatók. Az AEO-partnerség megszerzésére azok a szereplők alkalmasak, akiknek igazolható a szabályszerű vámügyi gyakorlata, a cégvezetés büntetlen előéletű, követhető áru- és számviteli nyilvántartást vezetnek az előírt informatikai környezetben, fizetőképességük stabil, illetve megfelelnek az árubiztonsághoz előírt infrastrukturális és eljárásrendi feltételeknek.

A partnerségi engedély 2008. éves bevezetése óta a magyar jogszabályok is igyekeznek további támogatást adni az AEO-szereplőknek: a kevesebb fizikai alapú áruellenőrzés mellett az egyik legnépszerűbb a termékimport forgalmi adójának önadózásos rendezése, illetve a vámhatóság hivatali idején kívül, a hét minden napján, saját gazdasági létesítményükben egyszerűsített eljárásban intézhetik vámügyeiket.

 

Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.

A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut

Előfizetés és további információ: bondor.tibor@hungrail.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT