A hagyományos Soproni vámszakmai napok és üzletember-találkozó keretében, csütörtökön írta alá a két szervezet együttműködéséről szóló dokumentumot dr. Berényi János, a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének (VJASZSZ) elnöke, és dr. Mosóczi László, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke, a MÁV-START vezérigazgatója.

A megállapodás célja, hogy a két szervezet segítse egymás munkáját, hogy támogassák a magyar gazdaság, illetve a magyar vállalkozások, elsősorban tagvállalataik fejlődését, versenyképességének növekedését, mivel a vasúton továbbított áruk volumenét 2030-ig jelenlegi 50 millió tonnán felül 25 millió tonnával növelni kell. Ehhez a vasutat helyzetbe hozó intézkedések végrehajtására van szükség, valamint 10%-kal növelni kell a logisztikai ágazat bruttó hazai hozzáadott értékét a  jelenlegi 5 százalékról , melynek elérésében a vasútnak jelentős szerepet kell vállalnia.

A 2006-ban alakult HUNGRAIl, mint a hazai vasúti ágazat első számú érdekképviselete küldetésének tartja az ágazat folyamatos fejlesztésének támogatását, versenyképességének és biztonságának fokozását. Tagjai közül elsősorban az árufuvarozással foglalkozó vállalkozások profitálhatnak a VJASZSZ-nál évtizedek óta felhalmozódó szakértelem segítségével, hiszen a szervezet harminc éve tömöríti a vámügyintézőket, vámközreműködőket, szállítmányozással foglalkozó tagokat, az évtizedek alatt pedig a VJASZSZ tevékenysége kiterjedt az adózási, jövedéki, agrár, hulladékgazdálkodási szakterületekre, illetve a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos ügyekre is.

A megállapodás szerint a felek kölcsönösen megosztják egymással tudásukat, együttműködnek konferenciák, rendezvények szervezésében, segítenek eljutni egymás tagságához, megosztják információikat, szerepelnek egymás rendezvényein, közösen vesznek részt Magyarországon, illetve az Európai Unióban a jogszabályok alakításában, a tagvállalatok szempontjainak érvényesítésében a kormányzat, a hatóságok felé.

„A logisztikai szektor a gazdasági vérkeringés és a növekedés alapja, a beruházás- és exportalapú gazdasági modell motorja. Ez azt jelenti nekünk, vasutasoknak, hogy egyre több árut kell elszállítani. Mindezt célszerű úgy megtenni, hogy minél több árut környezetkímélő módon, vasúton vigyünk. Az előttünk fekvő megállapodás elsődleges célja, hogy tovább erősítsük partnereinkkel a hazai logisztikai és vasúti fuvarozói ágazatot, hogy helyzetbe hozzuk a vasutat, csökkentsük versenyhátrányát más áruszállítási módokkal szemben, és növeljük esélyeit a nemzetközi árualapokért folytatott küzdelemben. A vasúti árufuvarozás előtt álló lehetőségek kihasználása érdekében azonban csak akkor lehetünk sikeresek, ha a szállítási folyamatokat felülvizsgáljuk, és az újonnan érkező igényekhez igazítjuk. Ez azt is jelenti, hogy még több, a vasúti szektor versenyképességét javító intézkedés megvalósítására van szükség vámügyi és adózási területen is” – mondta az aláíráskor Mosóczi László, a HUNGRAIL elnöke.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT