November 7-én megjelent – Egyesületünk egyik kiemelt témái közé tartozó – a kombinált fuvarozás felülvizsgálatáról szóló (2023/0396 számú) irányelv szövegjavaslata, amelynek első olvasatában a tartalmából az alábbiakat emeljük ki:

  1. A kombinált fuvarozási művelet legalább 40%-os külsőköltség-csökkenést kell hogy jelentsen a megfelelő, tisztán közúti fuvarfeladatokhoz képest.
  2. Azt a célt tűzi ki az uniós országok számára, hogy hét éven belül legalább 10 százalékkal csökkentsék a háztól házig történő kombinált fuvarozás átlagos költségét.
  3. A pótkocsikat a konténerekkel és a cserélhető felépítményekkel egyenlő módon kezelik.
  4. A kombinált fuvarozásban részt vevő teherautók EU-szerte mentességet kapnának a vezetési tilalom alól éjszakai, hétvégi és ünnepnapokon.
  5. A kombinált fuvarozás állami támogatására azonban továbbra is a szokásos állami támogatási szabályok vonatkoznának, a támogatások bejelentésének szükségessége mellett (nincs „csoportmentesség”, még mindig meglehetősen sok bürokrácia és hosszú határidők állnak rendelkezésre a támogatás megszerzésére).

Az irányelv a kombinált fuvarozásra is meghatározza a definíciót: A kombinált fuvarozás az intermodális fuvarozás egyik fajtája, amely megfelel az ezen irányelvben meghatározott különleges feltételeknek; különösen azokra a fuvarozásokra vonatkozik, amelyek 40%-kal csökkentik a negatív externáliákat a tisztán közúti fuvarozáshoz képest. Ez lényegében olyan megoldást jelent, amelyeknél a fuvarozás túlnyomó részét vasúton, belvízen vagy tengeren hajtják végre (rövid távú tengeri szállítás), míg a jóval rövidebb kezdeti és végső útszakasz a be-/kirakodás helye és a terminál között közúton történik.

A HUNGRAIL a témát több bizottságában és munkacsoportjában is tárgyalni kívánja, valamint az álláspont kialakítását az ÉKM-el egyeztetve szeretné megtenni. A téma fontosságát az is tovább emeli, hogy a 2024 második félévében esedékes magyar EU-elnökség alatt is várható a téma tárgyalása.

További kérdés esetén keresse Dr. Dénesfalvy Ágnes szakmai vezetőt a következő elérhetőségen: denesfalvy.agnes@hungrail.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT