Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár felkérést küldött a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesületnek, hogy az Energia Bizottság keretein belül már tárgyalt, vasútvállalati önálló vontatási villamosenergia beszerzése tárgyában szakmai segítséget adjunk az 1280/2023 (VII.17.) Kormányhatározat szerinti előterjesztés elkészítéséhez.

A munka 2023. októberében a pályahálózat-működtetők (MÁV Zrt. GySEV Zrt.), a téma iránt érdeklődést mutató vasútvállalat (RCH – de érdeklődés esetén további vállalatok csatlakozását is szívesen látjuk), energetikai szakértői, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium részvételével kezdődött meg. A megbeszélés célja a korábbi egyeztetések eredményeinek áttekintése, az azonosított, megoldásra váró feladatok értékelése, kompetenciához rendelése volt.

Bár a jelenlegi technikai és szabályozási környezeti feltételek mellett a modell több kockázatot is magában hordoz, a villamosenergia elszámolási és kereskedelmi modell kidolgozását meg lehet kezdeni, a vasúti szektor sajátosságainak kezeléséhez szükséges szabályozási feltételeket meg lehet határozni.

A javasolt villamosenergia beszerzési és elszámolási modell egyetlen, a pályaműködtető(ke)t magába foglaló vasúti mérlegkör és azon belül több – akár vasútvállalatokhoz, vagy vasútvállalatok csoportjához kötött – almérlegkör létrehozásán alapul, amely a villamosenergia kereskedelmi elszámolásához elismeri a fedélzeti energiamérő rendszereket, és visszaesési szintként akár a fajlagos érték alapú elszámolást is. A jelenleginél kedvezőbb tarifák elérésének reménye, az energiatudatosság fokozása, továbbá a piaci bizalom építése miatt is kiemelt figyelem övezi az előterjesztés kidolgozását, ezért Egyesületünk továbbra is aktív szereplője kíván lenni a folyamatnak.

A következő egyeztetést az Energiaügyi Minisztérium és ÉKM képviselőivel tette meg a HUNGRAIL, amelyen egy szakmai prezentáción mutatták be az októberi megbeszélésen leegyeztetett modellt. Jelenleg várjuk az Energiaügyi Minisztérium részéről a fentiek kialakításához kapcsolódóan a Villamosenergia törvény (2007. évi LXXXVI. törvény a villamos energiáról) módosításával kapcsolatos visszajelzését.

További kérdés esetén keresse Dr. Dénesfalvy Ágnes szakmai vezetőt a következő elérhetőségen: denesfalvy.agnes@hungrail.hu

Borítókép: Pexels.com

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT