A HUNGRAIL Vasútakadémiája már hét éve képzi a veszélyesáru-fuvarozási oktatókat. Idén 11 fő tett sikeres vizsgát.

hirdetés

A HUNGRAIL Vasútakadémia keretében az egyhetes tanfolyamot követően június elején 11 fő vizsgázott sikeresen a minősített RID-oktatói tanfolyamon. Egy kormányrendelet alapján a veszélyes áruk vasúti szállításával kapcsolatos ismereteket oktatóknak meg kell szerezniük a biztonsági tanácsadók számára előírt minősítést, de ezek a szakemberek évek óta vesznek részt a maguk területén e speciális ismeretek oktatásában, alapvető tudásuk tehát megvan.

A veszélyes áruk szállításának témakörében ezért inkább csak ismereteik felfrissítésére, a jogszabályi környezet legutóbbi változásainak rendszerezésére van szükségük, viszont pedagógia, felnőttképzési végzettségük rendszerint nincs, így a tanfolyam programjának összeállításakor az utóbbi terület a szakmai ismeretekkel megegyező súlyt képviselt – mondta kérdésünkre Vincze Attila András, a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont képzés- és vizsgafelügyelője, a tanfolyam oktatója és vizsgáztatója.

A képzés így négy részre oszlott:

  • tantermi képzés a vasúti veszélyesáru-szállítás szabályairól
  • RID-ismeretek elsajátítása terepen, valódi vasútüzemben
  • pedagógiai-andragógiai elmélet
  • önálló előadások tartása felnőttoktatási szituációban

Ugyanez a felosztás érvényes a képzést záró vizsgára is, az összpontszám felét a szakmai, másik 50 százalékát a pedagógiai ismeretekből számot adva lehetett megszerezni a vizsganapon. Az eredmény megnyugtató, a 11 vizsgázó mindegyike maximális vagy attól legfeljebb néhány ponttal elmaradó eredményt ért el.

A HUNGRAIL Vasútakadémia minősített RID-oktatói képzését elvégzők részben a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Baross Gábor Oktatási Központ oktatói, részben áruszállítási vállalkozások szakemberei, részben biztonsági tanácsadók voltak.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT