A HUNGRAIL célja, hogy a vasúti alágazatban is minél jobban kihasználásra kerüljenek az energiafogyasztás csökkentése révén elérhető EKR által nyújtott lehetőségek, ezért egyeztetett az energiahivatal és a mérnökkamara illetékeseivel. A partnerek a kezdeményezés mellé álltak.

hirdetés

Magyarországon is működik (2021 óta) egy speciális pénzügyi rendszer, az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), amelynek célja, hogy az ország teljes energiafogyasztása évről évre csökkenjen, és 2030-ban ne haladja meg a 2005-ös 785 PJ (1 petajoule, azaz egymillió gigajoule) értéket. Ez összességében 32,5 százalékos energiahatékonyság-javulást jelentene. Minden villamosenergia-kereskedő vagy egyetemes szolgáltató, minden földgázkereskedő vagy egyetemes szolgáltató és minden közlekedési célú üzemanyagot a felhasználóknak értékesítő cég köteles az általa forgalmazott energiamennyiség évente meghatározott százalékának megfelelő fogyasztáscsökkenést elérni a végfelhasználóknál. A csökkentés kiváltható energiahatékonysági járulék megfizetésével is, amelynek mértéke 50 ezer forint évente 1 GJ-ra vonatkoztatva. Fontos, hogy az energiamegtakarítással kereskedni lehet, vagyis a vállalatok eladhatják az elért fogyasztáscsökkentésüket a kötelezetteknek, amelyek így mentesülnek a járulék arányos részének megfizetésétől.

Ennek a kereskedelemnek azonban az a feltétele, hogy az adott energiatakarékossági intézkedés igazolható módon megfeleljen a jogszabályi előírásoknak. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendeletben határozza meg az egyes energiahatékonyság-javító intézkedéseket és a belőlük származó energiamegtakarítás mértékét. Ezt a jegyzéket nevezzük EKR katalógusnak. A katalógusban azonban a közlekedés területéről jelenleg kizárólag közúti megtakarítási módok szerepelnek a kedvezőbb fogyasztású járművek üzembeállításától, a kerékpárhasználaton keresztül, a sofőrök takarékosabb vezetésre oktatásáig.

Egyesületünk szükségesnek tartja, hogy ezen változtatni kell, és azon dolgozik, hogy elkészítse a vasúti relevanciájú lapokat, és kezdeményezi azok fölvételét az EKR-katalógusba. Első lépésként a HUNGRAIL az energia bizottságában fölmérte a tagvállaltok segítségével, hogy milyen energiamegtakarításokkal érdemes foglalkozni.

Ezután háromoldalú egyeztetésen tisztázták a részleteket a MEKH és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) illetékeseivel. A megbeszélés minden tekintetben eredményes volt, a partnerek támogatják, hogy vasúti lapok is bekerüljenek az EKR katalógusba, és ehhez segítséget nyújtanak. A tárgyaláson a MEKH részéről Vedres Péter István, a fenntartható fejlődés főosztályának vezetője és Hársfai Péter Ferenc energiahatékonysági szakértő, az MMK-tól pedig Zubor András főtitkárhelyettes és Csűrök Tibor vettek részt. A HUNGRAIL-t Dr. Dénesfalvy Ágnes szakmai vezető és Feldmann Márton, az egyesület energia bizottságának elnöke képviselte.

A vasúti területet érintően az intermodális fuvarozásról készült korábban katalóguslap, melynek jelenleg a HUNGRAIL bevonásával zajlik a frissítése, amely a jogszabályi követelményeknek megfelelően be is mutatja, hogy pontosan hogyan kell számszerűen igazolni, hogy a korábbi, tisztán közutas szállítást fölváltó közút-vasút-közút logikájú fuvar mennyi energiamegtakarítást jelent. A tervek szerint a következő, katalógusba kidolgozandó majd beillesztendő téma az energiatakarékos mozdonyvezetés lehet egyrészt annak oktatásával másrészt gyakorlati megvalósításával.

A katalóguslapok közé a több vállalatot is érintő intézkedések beillesztése javasolt, így a HUNGRAIL elsősorban ezekre fókuszál, ugyanakkor a csupán egy-két vállalatot érintő energiamegtakarító intézkedéseket sem zárja ki az EKR, azokat egyedi audit során, a megfelelő mérések igazolása mellett lehet elfogadtatni az Energiahivatallal. Amennyiben valamely partnerünknek ilyenre lenne igénye, ebben is szívesen segít Egyesületünk.

A HUNGRAIL a vasúti témájú katalóguslapok kidolgozása és EKR-be illesztése mellett az irodai működésre vonatkozó katalóguslapok alkalmazására vonatkozóan is felhívja a tagvállalatai figyelmét annak érdekében, hogy partnereink azokat is minél jobban ki tudják használni.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT