2023. január 13-án egyeztetésre került sor a hodosi határátmenethez szükséges dokumentumok tisztázása témában az AZP (szlovén biztonsági hatóság), az SZ-Infrastruktura (szlovén pályahálózat-működtető), az RFC6 (Mediterrán Árufuvarozási Folyosó) és a HUNGRAIL részvételével. Bár jogilag nem a Magyarországra bejegyzett vasútvállalatok, hanem a szlovén társaságok igénylik a menetvonalat az országhatár szlovén oldala és Hodos állomás közötti szakaszra, az AZP ragaszkodik ahhoz, hogy a magyar vasútvállalatok is rendelkezzenek az érintett vonalszakaszra vonatkozóan vasútbiztonsági tanúsítvány kiterjesztésével és hálózat-hozzáférési szerződéssel. Az elvárással egyesületünk továbbra sem ért egyet, így magasabb, nemzetközi fórumra emeljük a témát, például az Európai Unió Vasúti Ügynökségének (ERA) bevonásával.

hirdetés

Ez a folyamat azonban hónapokig tarthat, emiatt rövidtávon, a magyar vasútvállalatok kénytelenek megfelelni az AZP elvárásainak a forgalmuk fenntartása érdekében. Azon felvetésünkre, hogy – tekintettel az AZP részéről elvárt rengeteg benyújtandó dokumentum szlovén nyelvre történő fordítási idejére, illetve az adminisztratív folyamatok lassúságára – várhatóan 2023. február 1-jéig nem zajlik le a vasútbiztonsági tanúsítvány kiterjesztési folyamat egyik érintett magyar vasútvállalat esetében sem, az AZP részéről Zdenko Zemljič titkár jelezte, hogy kérdés, probléma esetén a vasútvállalatok forduljanak hozzá (email elérhetőség: zdenko.zemljic@azp.si). Zemljič továbbá azt tanácsolja, hogy a 2023. február 1-jei határidőig legalább a vasútbiztonsági tanúsítvány kiterjesztés igénylésének a kezdeményezése történjen meg.

A fentiek alapján a HUNGRAIL azt javasolja partnereinek, hogy a vasútbiztonsági tanúsítvány kiterjesztése, majd annak sikeres megszerzése esetén a hálózat-hozzáférési szerződések megkötése érdekében tegyék meg a szükséges lépéseket.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a nyelvi követelmények kapcsán megegyezés született még a 2022. december 20-án Hodoson tartott sokrésztvevős egyeztetésen amelyen a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület is részt vett, és egységesen képviselte a tagvállalatainak álláspontját. Az ezzel kapcsolatos részletek az alábbi linken olvashatók:

Megállapodás született a szlovén-magyar vasúti határátmenet nyelvi követelményeinek teljesítésére

 

Fotó: vasutallomasok.hu / Kebelei György

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT