Budapest, 2022. 07. 21. – Magyar Vasút

A digitális automata kuplung első prototípusai automatizált funkciókat és intelligens, digitális szolgáltatásokat nyújtanak a vasúti teherforgalomban. Az új generációs eszközök bevezetése Európa-szerte jelentős hatékonyságjavulást hozhat a vasúti teherfuvarozásban.

hirdetés

Mérföldkő a csatlásfejlesztésben: a Knorr-Bremse legyártotta az első DAC (Digital Automatic Coupler) kuplungokat Budapesten. A vonatok össze- és szétkapcsolását végző nagy precizitású kuplungrendszerek fejlesztésekor a biztonság, a tartósság és a teljesítmény a legmagasabb prioritást élvezték: a speciális acélból készült húzó- és vonórendszer képes ellenállni a tehervonatok vezetése, fékezése és manőverezése során fellépő hatalmas torziós és hosszirányú erőknek. A Knorr-Bremse ugyanakkor hangsúlyt helyezett a hatékony karbantartásra és a DAC életciklusköltségeinek optimalizálására is. A vállalat DAC rendszere mindezek mellett vasúti automatizálási funkciókat és digitális szolgáltatásokat is lehetővé tesz. A Knorr-Bremse jelentős piackövetési és digitalizációs tapasztalatának köszönhetően a vállalat további okos karbantartási és kiegészítő szolgáltatásokat (például állapotfüggő és megelőző karbantartást) tud majd nyújtani vevőinek felhőalapú big data elemzések segítségével. Budapest jelentős szerepet tölt be a teljes kuplungprojektben, a Knorr-Bremsén belül itt zajlik a fejlesztési és gyártási munka jelentős része mind a teher-, mind a személyvonati kuplungrendszerek tekintetében.

„A digitális automata kuplung valószínűleg az egyik legfontosabb a jelenlegi vasútipari fejlesztéseink közül, amellyel egy teljesen új piaci szegmens nyílik meg előttünk. Az, hogy ebben a Knorr-Bremse – vezető technológiai partnereivel közösen – szerepet vállal, már önmagában siker. Az a tény pedig, hogy ezek a fejlesztések, illetve a termék validációja, a prototípusgyártás, illetve a szériagyártás Magyarországon valósul meg, óriási elismerés vállalatunknak” – jelentette ki Veres László, a Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Budapest ügyvezetője.

A DAC rendszer prototípusait és az új személyvonati vonókészülékeit a Knorr-Bremse a Budapesten erre a célra kialakított, új próbapadjain fogja tesztelni. A vizsgálatok középpontjában a járművek össze- és szétkapcsolása áll. Ezt követően a Knorr-Bremse az ERJU (Europe’s Rail Joint Undertaking, Európa Vasúti Közös Vállalkozás) keretében már az év végén valós körülmények között teszteli majd a DAC továbbfejlesztett változatát. A célkitűzés szerint a vállalat 2025-ig – az ERJU további partnereivel együtt – piacképes termékeket szeretne kifejleszteni a DAC várható bevezetéséhez. Ezzel párhuzamosan a Knorr-Bremse saját fejlesztésű elektromos kuplungrendszerén is dolgozik, amely szintén az ERJU keretében jelenhet meg a piacon.


Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.
A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut
Előfizetés és további információ: magyarvasut@magyarvasut.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT