Budapest, 2021. 10. 14. – Magyar Vasút

A vasúti árufuvarozással szemben megbízói oldalról alapvetően kétféle elvárás fogalmazódott meg: a meglévő ügyfelek a jelenlegi ár/érték arány megtartásával is beérik, az újakat azonban „közútszintű” szolgáltatásokkal lehet(ne) csak meggyőzni a vasútra váltás előnyeiről. Ez a vasútvállalatok nyelvén eredményes működést, magas szolgáltatási színvonalat, rugalmasságot és árubiztonságot jelent. Ennek tükrében tartották meg előadásaikat a piaci szereplők a Magyar Vasút 2021 Konferencián, köztük Katona László is.

Katona László, az MMV Magyar Magánvasút vezérigazgatója előadásában rámutatott, hogy külső és belső tényezők egyaránt kihívásokat támasztanak a vasutasokkal szemben. A belső tényezők között említette a szemléletváltás szükségességét, a működési formák átalakítását, de még a flottastratégiát is, ami az egyes szegmensekben egyre inkább eszközhiányossá váló környezetben kiemelkedően fontos stratégiai kérdés lett. A külső körülmények között elsőként szerepeltek a határátlépési nehézségek – ezek az ország mérete és a szomszédos államok viszonylag nagy száma okán aránytalanul nagyobb terhet rónak a magyar cégekre, mint a nagyobb országokban működőkre vagy a kevesebb eltérő rendszerhez illeszkedni kénytelen társaságokra. A vasútvállalatok egyik legnagyobb költségnyomásává vált, hogy a pályahálózat-működtetők csak év végére kötnek szerződést a jövő évi energiavásárlásokra, így az árufuvarozó cégek úgy kénytelenek árajánlatokat adni a következő évre, hogy nem ismerik ezt az igen jelentős költségtényezőt. Az energiapiac aktuális turbulenciái okán itt a néhány százalékban változók helyett akár többszörösére növekvő árak is előfordulhatnak. Katona László reményének adott hangot, hogy bővülhet a vasúti fuvarpiac és nem csak egymás kárára növekedhetnek a piaci szereplők, illetve már a közeljövőben megteremtődnek a közúttal folytatott jobb együttműködés feltételei.

Fotó: Vörös Attila

 

Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.

A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut

Előfizetés és további információ: bondor.tibor@hungrail.hu

 

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT