Együttműködési megállapodásának megfelelően a HUNGRAIL és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság immár öt éve kölcsönösen támogatja egymás munkáját. Legutóbb a vasúti veszélyesáru-szállítás ellenőrzése érdekében segítette a HUNGRAIL a Katasztrófavédelmi Igazgatóság tevékenységét.

A 312/2011. (XII.23.) Kormányrendelet 2021. április 2-től hatályos rendelkezése értelmében a vasúti veszélyesáru-szállítás ellenőrzések során vizsgálni kell azt, hogy a 19/2011. (V.10.) NFM rendelet 1. számú mellékletében meghatározott munkakörök esetén a munkavállalók RID 1.3 fejezet szerinti oktatását végző RID tanácsadó rendelkezik-e minősített RID oktató képesítéssel. A Katasztrófavédelem szakembereinek ezen ellenőrzési feladata kiemelt jelentőségű, és nagyban hozzájárul a veszélyes szállítási hibák, mulasztások kiszűréséhez. A HUNGRAIL pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy a Katasztrófavédelmi Igazgatóságok minél hatékonyabban végezhessék munkájukat, és a vasút veszélyes áru szállítása esetén is a leginkább biztonságos közlekedési mód legyen a jövőben éppúgy, mint eddig.

A Magyar Vasúti Egyesület évek óta végez minősített RID oktatói képzést, folyamatosan gondoskodik a RID tanácsadók naprakész jogszabályi és biztonsági tudásának meglétéről. Ugyanakkor a biztonság fenntartásához alapvető szabálykövető magatartás ellenőrzése is nélkülözhetetlen a Katasztrófavédelmi Igazgatóságok részéről.

A Katasztrófavédelmi Igazgatóságok ellenőrzést végző szakembereinek munkájához a HUNGRAIL is hozzá tud járulni. A minősített RID oktatói képzés sikeres vizsgázói ugyanis nem jelennek meg automatikusan a Katasztrófavédelem nyilvántartásában, és emiatt a helyszíni elbíráláshoz az Igazgatóságok kollégái korábban nem rendelkeztek megfelelő adatbázissal. A HUNGRAIL és a Katasztrófavédelem együttműködése jóvoltából azonban az Igazgatóságok érintettjei – a hatályos adatvédelmi előírások szigorú betartása mellett – folyamatosan tájékoztatást kapnak a minősített RID oktatói képesítéssel rendelkező munkatársakról. Ennek köszönhetően kiküszöbölhetők az információhiányra visszavezethető tévedések, jogtalan elmarasztalások és visszaélések egyaránt. Mindez tovább erősíti a vasút megbízhatóságát a biztonságos áruszállítás jegyében.

A HUNGRAIL természetesen folyamatosan törekszik a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal együttműködni és a Kirendeltségek mint elsőfokú hatóság helyszíni ellenőrzést végző állományának munkáját, illetve a folyamatban lévő eljárásokban megalapozott döntések meghozatalát segíteni.

RID tanácsadók számára minősített RID oktatói képzést legközelebb szeptember 1. és 10. között szervez a HUNGRAIL, amelynek részletei az alábbi linken olvashatók.

További információ: https://hungrail.hu/events/minositett-rid-oktatoi-kepzes-2021-szeptember-1-10-budapest/

Fotó: HUNGRAIL

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT