A budapesti Magyar Vasúttörténeti Park a magyar vasút fennállásának 175. évfordulója alkalmából 2021. július 17-én és 18-án Nemzetközi Vasúti Járműparádé és Étkezőkocsi Találkozó programmal színesítette kínálatát. A megnyitó eseményen dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a HUNGRAIL elnöke is beszédet mondott.

A járműparádé egyik különlegességeként első alkalommal láthatták az érdeklődők Budapesten a tram-traint, amely még idén forgalomba áll Hódmezővásárhely és Szeged között. A 37 méter hosszú, hetvenegy tonnás, dízel-villamos hibrid vasútvillamos 216 férőhelyes, amelyből 4 mozgássérült hely. A két multifunkciós térben kerekesszékkel közlekedő utasok, kerékpárok vagy babakocsik szállítása is biztosított.

Több NOHAB mozdonyt és a Volánbusz egy faros Ikarus buszát, továbbá a MÁV-HÉV néhány éve beszerzett Bz motorkocsiját is kiállították a vasúti járműbemutatón. Számos magánvasút-társaság tolató- és nagyteljesítményű villanymozdonya is bemutatkozott, egyes járművek vezetőállását is meg lehetett tekinteni. A tematikus hétvégén a vasút szerelmesei utazhattak az 1882-ben gyártott 1026-os és az 1942-45 között gyártott 411,118-as számú gőzmozdonyok vezetőállásán. A vasút történelme iránt érdeklődőket Vándor Vasúttörténeti Kiállítás és magyar vasúti jegykiadás-történeti gyűjtemény várta az Orient csarnok aulájában.

A 175 éves magyar vasútról szóló kisfilm elérhető itt:

További információ: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/jarmuparade-magyar-vasut-fennallasanak-175-evfordulojan

Fotó: MÁV

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT