Újabb akadály elhárítása érdekében kell aktívan fellépnie Egyesületünknek. A jelenlegi határforgalom fenntartása Magyarország és Szlovénia között bonyolultabbá, bürokratikusabbá és költségesebbé válhat februártól és fennáll a veszélye a forgalmak megszűnésének.

hirdetés

2022 őszén már a HUNGRAIL aktív fellépésére volt szükség a Szlovénia területén található Hodos üzemváltó határállomásra és az addig tartó vonalszakasz használatára vonatkozó követelmények teljesítésének 2022 október 1-jei határidejének módosítása érdekében, mivel nem tudták volna az érintett vállalkozó vasúti társaságok ezt teljesíteni. A fellépés eredményeként 2023. február 1-re sikerült módosítani a határidőt, a témával kapcsolatos részletek [korábbi] hírünkben olvashatók.

Azonban tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Szlovén pályahálózat működtető társaság Hodos állomás működési nyelvét szlovén nyelvre változtatja 2023 februárjától. Ha a működési nyelv változása a jelenlegi tervek szerint megtörténik, az közvetlen és komoly hatással lenne a hazai vállalkozó vasúti társaságokra: a jelenlegi határforgalom fenntartása Magyarország és Szlovénia között bonyolultabbá, bürokratikusabbá és költségesebbé válna, azzal a kockázattal, hogy ezt a forgalmat végső soron többé nem lehetne fenntartani.

Ez a lépés szembe megy a mobilitási stratégiában megfogalmazott célokkal, amelyben az egyik fő célkitűzés a nemzetközi vasúti forgalom sürgős hatékonyságnövelése. A Szlovén pályahálózat-működtető részéről történő lépés a HUNGRAIL véleménye szerint erős és rossz irányba mutat. A hazai vállalkozó vasúti társaságok nincsenek felkészülve, a nyelvváltás óriási képzési mennyiséget eredményezne, ami kivitelezhetetlen a jelenlegi leterheltség mellett, illetve maga az oktatás sem valósítható meg ilyen rövid idő alatt, a költségek pedig óriásiak lennének.

Tekintettel a Magyarország és Szlovénia közötti határon átnyúló forgalom kiemelt fontosságára, előreláthatóan az érintett munkavállalókra nehezedő teherre, valamint az ebből eredő magas költségekre és az összetett vasúti rendszerre, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület fellép a vállalkozó vasúti társaságok érdekében és lépéseket sürget a helyzet megoldására, mind hazai mind nemzetközi szinten, hogy olyan kompromisszumos megoldás szülessen, amely minden érintett fél számára elfogadható. A HUNGRAIL soron kívüli egyeztetést kezdeményez a magyar Vasúti Hatósággal és a Szlovén Vasúttársaság magyarországi képviseletével, hogy közösen lehessen értékelni a jelenlegi helyzetet és megnyugtató, a vasúti forgalom fenntartását és versenyképességét szem előtt tartó megoldás születhessen.

 

Fotó: MÁV

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT