Budapest, 2023. 02. 02. – Magyar Vasút

Az Ukrán Vasutak (UZ) tavaly augusztus óta most kéri a legalacsonyabb árat a gabona belföldi, illetve tranzitként történő szállításáért.

hirdetés

A legfrissebb adatok szerint a tonnánkénti gabonaszállítás jelenlegi árfolyama 74 euró 44 cent naponta, ami 2022 augusztusa óta a legalacsonyabb érték. Az információk a Prozorro elektronikus közbeszerzési rendszerben lezajlott árverésekből származnak – a rendszerben állami és önkormányzati ügyfelek hirdetnek pályázatokat. Ezekkel az árakkal a vasút sokkal versenyképesebbé válhat a közúti árufuvarozással szemben.

Az Ukrzaliznyicjának (UZ) a gabonafuvarozókra kirótt napi árfolyamai meglehetősen instabilak voltak az elmúlt hónapokban, a legmagasabb árat, 290 euró 78 centet októberben kérték. A szakértők optimistán tekintenek a jövőre, úgy vélik, ezek a díjak a közeljövőben akár napi 70 euró 55 centre is csökkenhetnek.

A vasúti gabonaszállítás díjainak csökkenése az UZ-nél idén januárban a belföldi és a nemzetközi fuvarokon is megfigyelhető volt. A szárazföldi átkelők és a kikötők felé irányuló export-összeköttetések díját tonnánként körülbelül 52 euróban fogják megállapítani, ennek megfelelően tonnánként 17 és 26 euróval csökkentették.

A belföldi szállítást illetően a jelenlegi árfolyam valamivel 41 euró felett van tonnánként, azaz több mint 34 euróval csökkent. Ezek az árak 655–710 kilométeres átlagos szállítási távolságra vonatkoznak.


Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.
A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut
Előfizetés és további információ: magyarvasut@magyarvasut.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT