A vasúti árufuvarozási szektor visszaszerezheti 2022 elején elvesztett versenyképességi előnyét, ugyanis tervezetten november 30-ig mindkét pályahálózat-működtető, a MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. is meghirdeti a 2023 első negyedévre érvényes vontatási villamosenergia-árait, 90%-os pontossággal és 30 nappal a tárgynegyedévet megelőzően.

hirdetés

A vasúti árufuvarozó vállalatok továbbra is nem várt kihívással néznek szembe, ugyanis az energiapiac hektikus változása miatt csak a fuvarfeladatok teljesítését követően szereznek tudomást arról, hogy valójában milyen áron kapják meg a szükséges villamosenergia mennyiséget a leközlekedtetéshez. Ez az anomália a MÁV Zrt. pályahálózatára volt jellemző az idei évben. Az energiapiac kiszámíthatatlansága miatt és a fennálló helyzet megoldása érdekében a 2023-as évre vonatkozóan mindkét pályahálózat-működtetőnek, a MÁV Zrt.-nek és a GYSEV Zrt.-nek is változásokat kellett végrehajtania a vontatási villamosenergia beszerzése kapcsán.

A HUNGRAIL Energia Bizottságának a tagvállalatok és a pályahálózat-működtetők bevonásával kidolgozott javaslatát a közlekedésért felelős Technológiai és Ipari Minisztérium befogadta, így a 2023-as évre vonatkozóan a pályahálózat-működtetők negyedéves periódusban szerzik be a szükséges villamosenergia mennyiségeket, melynek árait 90%-os pontossággal 30 nappal az aktuális negyedévet megelőzően közzé tesznek. Ez a módosítás azért kulcsfontosságú a vasúti árufuvarozási szektor számára, mert egyrészt enélkül a vasúti rendszer tulajdonságaiból adódóan kereskedelmi oldalról nem lehet lekövetni az ingadozásokat, másrészt a kiszámíthatóság és tervezhetőség az egyik legnagyobb versenyképességi előnye a szállítási módnak, amely teljesen megszűnt 2022-ben.

A GYSEV Zrt. már lezárta a 2023-as első negyedévre vonatkozó mennyiségek beszerzését, tájékoztatta a HUNGRAIL rendkívüli árufuvarozási bizottságának tagvállalati képviselőit Kövesdi Szilárd a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a HUNGRAIL elnökségi tagja és Görög Tibor a GYSEV Zrt. közbeszerzési vezetője. A MÁV Zrt. közlése szerint a vállalat is megkezdte a 2023. első negyedévre szükséges mennyiségek beszerzését, azonban ehhez szüksége van a tulajdonosi jogkört gyakorló Technológiai és Ipari Minisztérium engedélyére. A napokban indult kormányzati szervezeti átrendeződési folyamat azonban a hozzájárulás kiadásának eltolódását vetítheti előre, emiatt kezdeményezni fogjuk a tulajdonosi jogkört gyakorló minisztériumnál a tulajdonosi hozzájárulás azonnali kiadását.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT