Budapest, 2022. 11. 14.

A december elsejével megalakuló új energetikai minisztérium vezetését Lantos Csaba látja el. A Technológia és Ipari Minisztérium megszűnik, melynek feladatkörei más minisztériumokhoz kerülnek át. Palkovics László, a TIM minisztere távozik posztjáról és lemondott Vitézy Dávid közlekedésért felelős államtitkár is.

hirdetés

A Kormány stratégiai döntését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a mai napon tartott rendkívüli sajtótájékoztató keretén belül. Már múlt héten ismertté vált a hír, hogy Palkovics László technológiai és ipari miniszter beadta felmondását, a sajtótájékoztatón hivatalossá vált, hogy ezt Orbán Viktor miniszterelnök elfogadta. A rendkívüli eseményen bejelentették, hogy a Technológiai és Ipari Minisztérium megszűnik, melynek jogutódja egy új, az energiaügyekért felelős minisztérium lesz december 1-től, melynek vezetését Lantos Csaba üzleti szférában elismert szakember veszi át, aki jelenleg a MET Holding AG elnöke, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági és a 4iG tanácsadó testületének tagja.

A személyi változások sorába tartozik, hogy nem sokkal a kormányzati tájékoztatót követően Vitézy Dávid, a TIM közlekedésért felelős államtitkára is bejelentette a lemondását. A VEKE értesülései szerint ideiglenesen Kállai Éva helyettes államtitkár veszi át az ügyeit.

A kormányzati döntések alapján a megszűnő Technológiai és Ipari Minisztérium feladatkörei más minisztériumhoz kerülnek át. A közlekedés a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztériumhoz, az ipar a Nagy Márton által irányított Gazdaságfejlesztési Minisztériumhoz kerül, míg a felsőoktatási és egyéb innovációs feladatköröket a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium látja majd el december elsejétől. A jogutód, önállóan működő energetikai minisztérium lesz a felelős mindennemű energiaügyekkel kapcsolatban, átveszi a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hatásköreinek többségét.

 

fotó: MTI/Soós Lajos

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT