Budapest, 2022. 05. 12. – Tevan Imre, Magyar Vasút

Különleges utazásban vehetek részt a kalandvágyó vasútbarátok a május 8−9-i hétvégén. Vagy fél évszázada nem járnak már Magyarországon belföldi éjszakai vonatok, a MÁV-START, illetve az Utasellátó most ilyet indított a Balaton körül Álomvonat néven.

hirdetés

Nálunk sem ismeretlenek a vasútbarátoknak szervezett különvonatozások. Ezek jellemzője azonban általában a régi, különleges vontató járművek, vagonok szerepeltetése, illetve a nem szokásos pályák (bezárt, szüneteltetett vasútvonalak, iparvágányok) bejárása. Erre a logikára épülnek a retró hétvégék is, noha ilyenkor nem különvonatokat továbbítanak az elmúlt évtizedek járművei, hanem normál járatokat.

Az Álomvonat azonban nem régi járművekből állt, ellenkezőleg, a kék-türkiz színterveket magukon büszkén viselő, újjávarázsolt kocsikból. A két fekvőhelyes CAF két étkezőt fogott közre, az egyik szintén a baszkföldi gyárban készült eredetileg, a másik pedig egy DWA étkező, frissen kapott felújítást, ez volt az első útja. Az így összeállt kocsicsoportot szombat este egy Balaton IC továbbította Keszthelyig. Belvárosi vagy éppen Balaton-parti séta után irány Balatonszentgyörgy. Onnan már önállóan vágott neki az éjszakának a négy kocsi egy saját Csörgővel továbbítva Nagykanizsa, Zalaszentiván, Ukk útirányon át Tapolcáig. Az utasok kedvük szerint tesztelhették a fekvőhelyes kocsik kényelmét, de az étkezőkocsik italválasztéka egész éjjel rendelkezésre állt. Tapolcán a délelőtt ismét lehetőséget adott a vendégeknek szabadprogramra, de a szervezők fakultatív városismereti vetélkedőt is tartottak. Visszafelé az északi parton sebesvonathoz csatlakoztak a kocsik, a tekintélyes vonathossz miatt Balatonfüredig a Csörgőnek egy Szergej is segített, majd egy Szili vontatott a Déliig.

A résztvevők alighanem osztották a programmal kimondva, kimondatlanul sugallt tételt: vasúton utazni, Balatoni panorámában gyönyörködve, finom vacsorát, ebédet fogyasztva lehet annyira kellemes elfoglaltság, hogy önmagában is érdemes befizetni egy ilyen programra.

Az Álomvonat május 7-én, 18:35-kor indult Budapest-Déli pályaudvarról. A részvételi jegyek pillanatok alatt elfogytak

Tapolca. Amire nem volt szükség, azt az Álomvonat nem vitte magával

Borítókép: Vacsoraidőben a vonat a Balaton déli partján haladt (fotók: a szerző)


Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.
A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut
Előfizetés és további információ: magyarvasut@magyarvasut.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT