Budapest, 2022. 01. 06. – Magyar Vasút

A Jövő Mobilitása Szövetség kiemelt figyelmet fordít a városi fenntartható közlekedés fejlesztésére.

hirdetés

A tavaly decemberben alakult, a fenntartható közlekedési megoldásokban érintett hazai piaci szereplőket tömörítő szakmai képviselet az első évben a mobilitási irányok meghatározására, az iparági javaslatok megfogalmazására, a támogatott kör kibővítésére, valamint edukációs és szemléletformáló kampányok lebonyolítására koncentrált. A Megyei Jogú Városok Szövetségével október 5-én aláírt együttműködési megállapodásra építve a tradicionális iparági és önkormányzati tudást elsajátító tagjai szakmai segítséget nyújtanak a városi fenntartható közlekedési technológiák fejlesztéséhez, a jogszabályi háttér modernizációjához.

A következő év ugyanis a mikromobilitás – például elektromos meghajtású kerékpárok, rollerek, közösségi robogók – részarányának további növeléséről fog szólni a városi közlekedésben. Tematika: az elektromos járművek hatótávjával kapcsolatos félelmek, tévhitek feloldása, valamint a fenntartható közösségi közlekedés népszerűsítése a fiatalok körében. Ugyanakkor a szövetség a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a jövő mobilitással összefüggő fejlesztéseire. Szeretnék elérni, hogy 2022-ben az elektromos autó vezetése a járművezetői oktatás részévé váljon, és országos lefedettségű legyen az elektromosjármű-töltők hálózata, valamint széles körben elterjedjenek a közösségi közlekedést támogató last mile megoldások, vagyis az elérendő úti cél utolsó szakaszában is legyen a fenntartható közlekedést segítő lehetőség.

A ZÖLD RENDSZÁMÚ AUTÓK SZÁMA 38 753

  • 18 800 tisztán elektromos,
  • 12 342 hibrid,
  • 7609 plug-in hibrid,
  • 2 hidrogénhajtású

(2021. október végi, magyarországi adatok)

Idén ősszel az Európai Mobilitási Héten a szövetség tagvállalatai (köztük a MÁV SZK Szolgáltató Központ Zrt. és a Volánbusz) Székesfehérváron és Szolnokon mutatták be az érdeklődőknek a fenntartható közlekedés lehetőségeit. A szövetség „Tudtad-e?” címmel videósorozatot indított, kétperces kisfilmekben a terület szakértői beszélnek az elektromos autózásról, az elektromos motorokról, az elektromobilitásról, a nyilvános és otthontöltésről, autó- vagy más eszközmegosztásról, árazási modellekről és fizetési platformokról.

A 41 tagú szövetség adatai szerint Magyarországon a zöld rendszámú autók száma 38 753 volt október végén, ebből 18 800 a tisztán elektromos, 12 342 a hibrid és 7609 a plug-in hibrid, és két hidrogénhajtású jármű. Az ország 183 településén 1477 nyilvánosan elérhető töltőpont van.

 

Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.

A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut

Előfizetés és további információ: hungrail@hungrail.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT