Budapest, 2021. 12. 23. – Magyar Vasút

A pályahasználati díj nagysága nem a vasúti szállítás piac kizárólagos befolyásolója. Miközben a mérsékelt díjat szedő Észtországban a legnagyobb a vasúti piacvesztés részaránya, a magas díjat elszámoló Litvániában a vasút a piaci részesedés növekedését könyvelheti el magának. Ilyen és hasonló adatok olvashatók ki az EU Statisztikai Évkönyvéből és a szabályozásért felelős hatóság, az IRG piaci megfigyeléseiből.

hirdetés

A HATÉKONYSÁG NŐ

A vasút Európa-szerte őrzi 18,7 százalékos piaci részesedését. Mivel a teherszállítási piac bővül, nő a kötöttpályán elszállított áru mennyisége, a nagyobb piaci részesedés kihasítása viszont nem sikerült. A leközlekedő vonatok közül csak majdnem minden ötödik tehervonat (harmadik grafikon), a szerelvényszámok enyhe csökkenése tapasztalható, ennek okai között a hosszabb szerelvények is szerepet játszhatnak. Ezt támasztja alá, hogy a vonatkilométerre számított bevétel emelkedik (negyedik grafikon). A kilométerre és az árutonnára vetített hasznok elemzése azt mutatja, hogy a szerelvények kihasználtsága nő, a gazdaságosságban a pályahasználati díjak játszanak szerepet.

 

Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.

A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut

Előfizetés és további információ: hungrail@hungrail.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT