Magyarországon is működik (2021 óta) egy speciális pénzügyi rendszer, az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), amelynek kapcsán a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) elnöke rendeletben határozza meg az egyes energiahatékonyság-javító intézkedéseket és a belőlük származó energiamegtakarítás mértékét. Ezt a jegyzéket nevezzük EKR katalógusnak.

A vasúti területet érintően az intermodális fuvarozásról szerepel jelenleg katalóguslap (egy adott tisztán közúti fuvart intermodális fuvarozással kiváltó fuvarfeladat energiamegtakarítási számításáról), melynek a HUNGRAIL bevonásával kidolgozott módosított változatának megjelenése a közeljövőben várható. Egyesületünk módosító javaslatai alapján a jövőben nem csupán félpótkocsira, hanem konténerek intermodális fuvarozásra is elszámolható lesz az energiamegtakarítás. A megtakarítást a hazai székhelyű fuvarozók számolhatják el, a hazai üzemanyag felhasználásuk arányában, ezáltal ösztönözhetőek arra, hogy a tisztán közúti fuvarozás helyett az intermodális fuvarozást válasszák, ami a vasút számára új fuvarfeladatok megjelenését eredményezheti. Példaként: egyetlen 1352 km-es tisztán közúti fuvarozás olyan intermodálissal való felváltása, amelynek során a fel- és lehordó közúti szakaszok hossza 220 km, a vasúti szakasz pedig 1200 km-nyi, akár 23,62 GJ energiamegtakarítás is elérhető, ami egy alacsonyabb, 5000 Ft/GJ értékesítési árral számolva 118.100 Ft bevételt jelenthet.

A HUNGRAIL jelenleg dolgozik „az energiatakarékos mozdonyvezetés ösztönzése képzésekkel” című katalóguslap kidolgozásán, amelynek első változata egyesületünk októberi Energia Bizottsági ülésen bemutatásra került. A katalóguslap-tervezet számításai szerint 30 fő mozdonyvezető oktatásával – az oktatás módjától (hagyományos vagy online oktatás) és a vizsgák sikerességétől függően az EKR rendszeren keresztül 500-1500 GJ energia számolható el.

Az EKR katalóguslapokon felül – vagy azok megjelenéséig – természetesen más energiahatékonysági intézkedések is elszámolhatóak, egyedi audit formájában. A HUNGRAIL a vasúti témájú katalóguslapok kidolgozása és EKR-be illesztése mellett az irodai működésre vonatkozó katalóguslapok alkalmazására vonatkozóan is felhívta a tagvállalatai figyelmét az Energia Bizottság keretein belül annak érdekében, hogy azokat is partnereink minél jobban ki tudják használni. Ezek között például az otthonról történő munkavégzés bevezetésével is jelentős energiamegtakarítás érhető el.

A hitelesített energiamegtakarításokat „fehér tanúsítvány” formájában tudják értékesíteni a vállalatok, amelyek jelenlegi piaci ára 5000-10.000 Ft/GJ körül mozog, de az értékesítési árak emelkedése várható.

További kérdés esetén keresse Dr. Dénesfalvy Ágnes szakmai vezetőt a következő elérhetőségen: denesfalvy.agnes@hungrail.hu

Borítókép: Okan Caliskan Pixabay 

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT