Budapest, 2023. 02. 02. – Magyar Vasút

Az összegből összesen 35 olyan projektet finanszíroznak, amelyek kulcsfontosságú infrastrukturális beruházások megvalósítását segítik elő kettős, polgári és védelmi felhasználásra, ami döntő fontosságú Ukrajnának az Oroszország elleni háborújában. 

hirdetés

A projekteket, amelyek hozzájárulnak az Európai Unió (EU) és Ukrajna közötti úgynevezett szolidaritási sávok megerősítéséhez is, az EU stratégiai közlekedési infrastrukturális beruházásait célzó Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) program keretében kiírt második katonai mobilitási felhívás során választották ki.

Az EU közlekedési biztosa, Adina-Ioana Vălean (borítókép) mindezzel összefüggésben kijelentette: „A CEF keretében a második katonai mobilitási felhívás eredményei tükrözik az Európai Unió tagállamainak a közlekedési rendszer kettős felhasználásának javítását célzó igényét. Ez egy túljelentkezéses felhívás volt, erős versennyel, nyertes projektekkel tizenhét országban. Örömünkre szolgál, hogy a németországi, romániai és lengyelországi beruházások egy része közvetlenül a szolidaritási sávok, vagyis az ukrajnai import- és exportfolyosóink infrastruktúrájának fejlesztésére irányul.”

Észrevételeit az Európai Klíma-, Infrastruktúra és Környezetvédelmi Végrehajtó Ügynökség (CINEA) igazgatója, Dirk Beckers is megerősítette: „A 2022-es CEF katonai mobilitási felhívás keretében társfinanszírozott új projektcsomaggal egyértelműen felgyorsítjuk az EU-szerte megvalósuló közlekedésiinfrastruktúra-fejlesztések támogatását, amelyek az elkövetkező évtizedekben hozzá fognak járulni a kontinens biztonságához.”

A 2022. május 19-én megnyílt és 2022. szeptember 29-én lezárult második katonai mobilitási felhívás célja olyan projektek társfinanszírozása, amelyek támogatják a közlekedési infrastruktúra átvételét az EU-n belüli polgári és katonai mobilitási igényekhez, azáltal, hogy polgári és védelmi célokra egyaránt alkalmassá teszik azt. A felhívás összhangban áll a katonai mobilitásról szóló, felülvizsgált cselekvési tervvel, és célja, hogy a TEN-T hálózat egyes szakaszait hozzáigazítsa a méretekre és kapacitásra vonatkozó műszaki követelményekhez a polgári és védelmi igények kielégítése érdekében.

A támogatásra kiválasztott projektek közé tartozik például a vasúti infrastruktúra korszerűsítése az árufuvarozási kapacitás növelése érdekében, közúti és vasúti modernizáció az EU és Ukrajna közötti szolidaritási sávokon, valamint a kikötők és repülőterek kettős felhasználású kapacitásának növelése.

Az orosz–ukrán háborúra tekintettel az Európai Bizottság úgy határozott, hogy jelentősen, 330 millió euróról több mint 616 millió euróra emeli az erre a felhívásra rendelkezésre álló indikatív költségvetést.

A CEF 2021–2027 közötti időszakra szóló közlekedési programja keretében 25,8 milliárd euró áll rendelkezésre az EU-tagállamok TEN-T projektjeinek társfinanszírozására. A CEF 2014 óta több mint 1300 közlekedési beruházást támogatott, összesen több mint 29 milliárd euró értékben. A katonai mobilitás EU-szerte történő elősegítésére a CEF keretében 1,69 milliárd eurós költségvetés elérhető 2021–2027 között. Az első, 2021-es pályázati felhívás során 22 projektet választottak ki finanszírozásra, összesen 339 millió euró értékben, ezeknek jelenleg EU-szerte zajlik a megvalósítása. Az Unió pénzügyi hozzájárulása a beruházás teljes becsült költségét társfinanszírozó támogatások formájában fog történni.

Miután az uniós tagállamok december 20-án jóváhagyták a kiválasztott projekteket, a Bizottság röviden el fogja fogadni a finanszírozási határozatot. A CINEA ezt követően írja alá a támogatási megállapodásokat a sikeres projektek kedvezményezettjeivel. Az eredmények azonban még ideiglenesek, és csak akkor válnak véglegessé, ha az Európai Bizottság elfogadja a megfelelő odaítélési határozatot.


Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.
A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut
Előfizetés és további információ: magyarvasut@magyarvasut.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT