Bíró Péter, ENSZ projekt menedzser, a Green Plus Csoport képviseletében köszöntötte a Magyar Vasút Konferencia II. Szekciójának résztvevőit. A vasúti ágazat számos kihívásairól, a helyes irány megtalálásának szükségességéről, a vasúti szakemberek hiteléről, a fejlesztések előkészítéséről, a vasút jövőjének megalapozásáról esik szó a Szekció előadásaiban. Vajon a jelenlegi folyamatok átrajzolják-e a vasúti szektor térképét? Miként alakulnak, változnak a mostani gazdasági helyzetben a szektor szereplői? Mi az a helyzet, amelyben most vagyunk? Milyen fejlesztések vannak folyamatban?

Bíró Péter, ENSZ projekt menedzser, Green Plus Csoport

A kérdésekre elsőként Dr. Pafféri Zoltán (borítókép) elnök-vezérigazgató (MÁV Zrt.) válaszolt. Az orosz-ukrán konfliktus, az előző évi pandémiás hatások, az energiaárak drasztikus emelkedése sújtják a vasúti szektort is. Rendkívüli időket élünk. Szükséges az energiaár-kockázat mérséklése többek között a teljes hálózat hozzáférési díj elengedésével, és az energia egységár támogatásával a pályaműködtetőn keresztül. Előre kiszámítható árra, árfixálásra lehet szükség, amelyre új beszerzési stratégiát dolgozunk ki – azaz az aktuális negyedévet megelőzően 30 nappal 90%-os pontossággal közzétenni a villamosenergia árát. Ez kiszámíthatóságot jelent a szektor számára.

A jelenlegi humanitárius helyzetben a MÁV-START 850 ezer db Szolidaritási jegyet bocsátott ki, ezzel segítve rászoruló embertársainkat. Záhony térségében nyolcszorosára növekedett a növényi termékek forgalma. Kirajzolódni látszik egy strukturális átalakulás. A növekvő igény megköveteli az átrakási kapacitás bővítését, a fordulók idejének csökkentését, a belépő tehervonatok elegyének gyorsabb és hatékonyabb rendezését. Záhony állomás, Záhony rendező és Eperjeske felújítására 12,4 milliárd forintos támogatásról született döntés. Árufuvarozás és személyszállítás tekintetében a MÁV-Volán-csoport a tervezhetőség és kiszámíthatóság, a gyorsaság, pontosság és rugalmasság, valamint az erőforrások és költségek gazdaságos felhasználása célkitűzések mellett folytatja a munkáját.

<<<Vissza

 

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT