Gratulálunk tagvállalatunknak az Alstomnak, amely történelmi jelentőségű megállapodást kötött az SJ svéd állami vasúttársasággal 25 nagysebességű villanymeghajtású szerelvény szállításáról. A svéd vasúttársaság a légiforgalom alternatíváját kínálja az új vonatokkal, amelyek Svédország valaha volt leggyorsabb vonatai lesznek.

hirdetés

A megállapodás értelmében az Alstom 25 nagysebességű, 250 km/órás sebességre képes Zefiro Express villanymeghajtású szerelvényt fog szállítani a svéd vasúttársaságnak, az első jármű átadására tervezetten 2026-ban kerülhet sor. A 25 vonat megrendelésére vonatkozó szerződés értéke körülbelül 650 millió euró, a megállapodás további 15 opciósan lehívható vonatról is szól.

Rob Whyte, az Alstom Nordics vezérigazgatója kiemelte, hogy „ez egy olyan történelmi megállapodás, amely hatására megváltozik Svédországban az utazási élmény. A klímaváltozás ellensúlyozására a vasúti közlekedés lehet a légi közlekedés legfőbb kihívója. Kényelmes, kellemes és most már nagyon gyors is. Ez a tendencia a világ minden táján tapasztalható, és az Alstom ezen a területen vezető szerepet tölt be számos, a világ különböző tájain kivitelezett vasúti projektjei során szerzett tapasztalataival. Köszönjük a svéd vasúttársaságnak a belénk vetett bizalmat.

A Zefiro Express vonatokról

A Zefiro Express az Alstom nagy- és nagyon nagy sebességű Avelia vasúti platformjához tartozik, melyek sebessége 200 és 350 km/óra közé esik, a Zefiro akár 250 km/órás végsebességre is képes. A korszerű szerelvényeken 363 ülőhely van, a kényelem érdekében a vonatok ergonomikus kialakításúak, prémium ülésekkel és világítással rendelkeznek. Az alacsonypadlós járművek a szélsőséges időjárási körülmények között is üzemelnek, még akkor is, ha a hőmérséklet -40 fok alá csökken. A kocsiszélességet, a villamos berendezéseket és a jelzőrendszereket úgy fejlesztették ki, hogy a vonatok Svédországban és Dániában is közlekedhessenek, de Norvégiában is forgalmi engedélyt kapnak.

A másodosztályú kocsi beltere

Háttér

Az Alstom több mint 40 év gyakorlattal rendelkezik a nagysebességű vonatok tervezése és gyártása terén. Partnereivel együtt több mint 2900 nagysebességű vonatot értékesített huszonöt országban. Billenőmechanikájuknak köszönhetően az Alstom vonatai akár 30 százalékkal is lerövidíthetik az utazási időt azáltal, hogy nagyobb kanyarsebességre képesek. Az új Avelia Horizon vonatok üzemeltetése a karbantartásbarát tervezés, a távdiagnosztika és a prediktív karbantartás miatt 30 százalékkal olcsóbb, az aerodinamikai és hajtáshatékonysági fejlesztéseknek köszönhetően pedig 20 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak 20 százalékkal nagyobb utastér mellett, így az egy ülésre eső „teljes birtoklási költség” ezeknél a legalacsonyabb. A nagyon nagy sebességű Avelia 2007 áprilisában került be a Guinness Rekordok Könyvébe 574,8 km/órás sebességével.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT