A V4 magyar elnökség célja a négy ország gyors gazdasági újraindítása, amelyhez kiemelten fontos a jó infrastruktúra is, és ebben különösen észak-déli irányban vannak komoly lemaradások. A klímasemleges Európához vezető úton pedig a megvalósítás eszköze a vasút. Erről is szól a szeptember 30-án a HUNGRAIL szervezésében megvalósuló V4 Magyar Vasút Konferencia.

A Visegrádi Csoport, vagyis Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia szövetségének lengyel elnöksége leköszönt, és immár Magyarország a soros elnök július elsejétől, egy éven át. A V4 magyar elnöksége azért dolgozik, hogy a megváltozott helyzetben a visegrádi országok a világgazdasági változások nyertesei közé tartozzanak.

A magyar V4 elnökség kiemelt fókuszpontjai: stabilitás, újranyitás, partnerség

Stabilitás: Az EU-koordináció és Európa jövője; a többéves pénzügyi keret (MFF), a Next Generation EU ösztönző csomag és kohézió; valamint a biztonság és a stabilitás tekintetében.

Újranyitás: a gazdaságban, a társadalomban.

Partnerség: parlamentáris dimenzióban, európai V4+ együttműködésben, globális V4+ együttműködésben.

Az újranyitás vonatkozásában több ponton is kulcsszerephez juthat a vasút a V4 magyar elnöksége célkitűzéseiben, a digitalizáció, a klímapolitika, a fenntartható gazdaság és a közlekedés témakörök kapcsán. Ez utóbbi terén konkrét célként szerepel, hogy a magyar elnökség folytatja a vasúti kapcsolatok javítására irányuló munkát a V4 régióban, különösen a hiányzó észak-déli irányban. Vagyis előrelépés várható a V4 nagysebességű vasúti projekt terén, valamint annak érdekében, hogy a válság utáni helyreállítás kulcsszereplője legyen a környezetbarát, biztonságos vasúti áruszállítás, és sikeresen szálljanak harcba a V4 országok az eurázsiai árualapok megszerzésében. Idén, az Európai Vasút Évében kiemelt jelentőségű a vasút népszerűsítése mint a leginkább fenntartható közlekedési eszköz. Ebben pedig természetesen továbbra is partnerként működik együtt a HUNGRAIL a Vasút Éve nemzeti kapcsolattartójaként kijelölt Innovációs és Technológiai Minisztériummal, valamint Magyarország 2021-2022. évi Visegrádi Együttműködés (V4) elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztos asszonnyal.

A fenti témákat öleli fel a HUNGRAIL szervezésében szeptember 30-án zajló V4 Magyar Vasút Konferencia is. Az esemény mindezeken túl láttatni fogja az egyes országok álláspontjait a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat felülvizsgálatában, amely elősegítheti a jövőbeli uniós finanszírozás megalapozottságát és a források hatékony felhasználását. Továbbá a résztvevők megismerik, hogy a többi V4-es ország milyen közlekedési projektekre fordítja RRF forrásait.

További információ: https://www.v4railconference.com

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT