Az Európai Bizottság által a Vasút Európai Éve program részeként kidolgozott és a vasúti szektor szereplői közötti példa nélküli együttműködés eredményeképp létrejött, Európát összekötő expresszvonat (Connecting Europe Express – CEE) idén ősszel keresztülrobog a kontinensen. A különleges vonat valós időben képes bemutatni, hogy a vasút valóban össze tudja kapcsolni az embereket és a vállalkozásokat, továbbá kiemeli az uniós infrastruktúra-politika célirányos törekvéseit. A CEE hazánkban is megáll Sopronban és Budapesten.

A vonat útvonalát az Európa-napon mutatták be, amikor Európa a békét és az egységet ünnepli, valamint az évek során kiépített szoros kulturális, gazdasági és fizikai kapcsolatok meglétét. Az Európát összekapcsoló expresszvonat képes lesz feltárni megannyi fizikai kapcsolódási lehetőséget. A vonat szeptember 2-án indul útjára Lisszabonból és 26 ország több mint 40 városában áll meg, összekapcsolva az Európai Unió Tanácsának portugál, szlovén és francia elnökségét, emiatt október 7-én érkezik majd meg Párizsba.

Adina Vălean, az Európai Bizottság közlekedésért felelős biztosa elmondta: „A kontinenst bejárva Lisszabontól Bukarestig és Berlintől Párizsig az Európát összekapcsoló expresszvonat olyan útvonalakon fog haladni, amelyek összekapcsolnak minket – legyen szó akár országokról, vállalkozásokról vagy emberekről. Annak ellenére, hogy ez a vonat a kapcsolódás szimbóluma, arra is felhívja a figyelmet, hogy még hosszú az út és rengeteg a teendő, ameddig a vasút az európaiak által elsődlegesen választott közlekedési móddá válik. Üdvözöljék az Európát összekapcsoló expresszvonatot, ha megáll egy Önökhöz közeli állomáson, és vegyenek részt az egész kontinensen zajló eseményeken.”

A projekt egyedülálló törekvés, amelyben közreműködik az Európai Bizottság, az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER), európai vasúttársaságok, pályahálózat-üzemeltetők és számos egyéb partner, uniós és helyi szinten egyaránt.

Az Osztrák Szövetségi Vasút vezérigazgatója és a CER elnöke, Andreas Matthä kiemelte: „A 26 európai országot átszelő expresszvonat a bizonyítéka annak, hogy mennyire fontos az Európai Vasút Éve program. Köszönöm a CER valamennyi tagjának, hogy az Európai Bizottsággal együttműködve közreműködnek ebben a kulcsfontosságú projektben. Az éghajlattal kapcsolatos célkitűzéseink eléréséhez tovább kell erősítenünk a vasút vitalitását azáltal, hogy növeljük a nemzetközi távolsági vasúti személyszállítási szolgáltatások körét, továbbá az áruszállítást is következetesen át kell terelnünk a vasútra.”

Azokon a helyszíneken, ahol a vonat meg fog állni, a helyi Covid19 intézkedések betartása mellett különböző rendezvények világítanak rá a vasút társadalmunkban betöltött kulcsszerepére, illetve azokra a kihívásokra, amelyekkel a vasútnak továbbra is meg kell küzdenie, annak érdekében, hogy minél több utast és árut tudjon szállítani.

Öt olyan konferenciát igazoltak már vissza, amelyek az útvonal mentén kerülnek majd megrendezésre Lisszabonban, Bukarestben, Brdoban, Berlinben és Bettembourgban. Ezek célja, hogy az Unió Fenntartható és Intelligens Mobilitási Stratégiájában felvázolt, a vasutat érintő ambiciózus célokkal és intézkedésekkel kapcsolatos megbeszélések és viták fórumaként szolgáljanak. A konferenciák az Unió infrastrukturális politikájára fognak összpontosítani, továbbá hangsúlyozni fogják a Transzeurópai Közlekedési Hálózat (TEN-T) azon szerepét, amelynek köszönhetően nemcsak Európát, de a kontinens közlekedését is összekapcsolja.

A vonat minden Uniós fővárosban megáll, plusz néhány további városban is. Így szeptember 11-én érkezik Sopronba a GYSEV szervezésében és szeptember 19-én áll meg Budapesten a MÁV közreműködésével megvalósuló ünnepségre. Az itteni rendezvények szervezésében a HUNGRAIL is részt vesz a Vasút Európai Éve jegyében.

Részletes interaktív térkép, valamint az Európát összekapcsoló expresszvonattal és a Vasút Európai Évével kapcsolatos újdonságok az alábbi oldalon érhetők el: www.connectingeuropeexpress.eu és https://europa.eu/year-of-rail/.

Az Európát összekötő expressz útvonala

További információ: bondor.tibor@hungrail.hu
Fotó: CER

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT