A HUNGRAIL Vasútakadémia szervezésében 2020. december 2-án megvalósult online Meetup keretében Vadkerti Ferenc, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) Vasúti Vizsgaközpontjának vezetője beszélt a vasúti vizsgáztatásban 2021-ben várható változásokról.

 

A KTI Vasúti Vizsgaközpontja 2020 januárjától átalakulva folytatja tevékenységét, az alábbi három területre bontva:

  • Képzésfejlesztési iroda
  • Vizsgabiztosi és Ellenőrzési Iroda
  • Vizsgaszervezési Iroda

Ez utóbbi kettő a KAV Vasúti Vizsgaközpontba olvadva tevékenykedik. Vagyis a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) jókora szervezeti egységének részeként folyik tovább munka, a Vasúti és Hajózási Igazgatóságon belül a Hajózási Vizsgáztatási Főosztály mellett működik a Vasúti Vizsgaközpont a két fenti (Vizsgabiztosi és Ellenőrzési Iroda, valamint Vizsgaszervezési Iroda) osztályokkal. 2020. november 23-tól a Vizsgaközpont már nem a KTI épületében, hanem az alábbi címen található meg: 1033 Budapest, Polgár utca 8-10. E épület.

Jogszabályváltozás tekintetében újdonság, hogy 2020. december 15-től három helyre kell küldeni az oktatási ütemtervet: a Közlekedési Hatósághoz, a Vasúti Képzési Módszertani Központhoz és a Vizsgaközponthoz.
Mivel a papíralapú vizsgáztatás ideje valóban régen lejárt – ahogy azt a korábbi előadók is elmondták –, ezért 2021-ben az eltérések alapvizsga számítógépes rendszerben történik, és a többi vizsga esetében is ez a terv, majd 2023-tól már az alapvizsga is ilyen formában zajlik.

Fontos tudni, hogy a vizsgaelnevezések ugyancsak változnak, és jelenleg egymás mellett megtalálhatók a KAV honlapján a régi és az új megnevezések, a bejelentéseknél ennek komoly szerepe van.

A minőségbiztosítási rendszerek számára sok cégnél kevésnek bizonyultak az eddigi vizsgajegyzőkönyvek, így ez is változik, további adatokkal bővült. A Vizsgaszabályzat Eljárási rend függeléke a vizsgajegyzőkönyvek kötelező elemeit is tartalmazza, és az a https://vizsgakozpont.hu/oldalon is elérhető.

A vizsgák lebonyolításához továbbra is terem bérelhető a KTI épületében, díjmentesen.

Az eltérések alapvizsga valamennyi vizsgázót érinti, aki a MÁV Zrt. F2 számú Forgalmi utasítás és kapcsolódó szabályozásokhoz tartozó vizsgával rendelkezik. Az eltérések alapvizsga lebonyolításának tervezett módja számítógépes teszt. Ennek egyik előnye, hogy korábban papíron a vizsgázó nem tudta módosítani a válaszát, másrészt a számítógépes vizsgaszoftver figyelmeztet, ha még megválaszolatlan kérdés maradt a tesztben. Mentesíti is a stressztől a vizsgázót a számítógépes vizsga, hiszen annak végeztével azonnal látható az eredmény, tehát egyből kiderül, hogyan sikerült a vizsga.

A Vasúti Vizsgaközpont rövidesen elkészíti

  • a tudásanyagokat valamennyi vizsgához,
  • a vizsgakérdéseket, valamint
  • az egyes vizsgákhoz kapcsolódó kérdések darabszámát és időtartamát.

További információ: fekete.boglarka@hungrail.hu

Fotó: HUNGRAIL

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT