A minden évben május 9-én ünnepelt Európa-nap az európai béke és egység ünnepe. Ezen a napon a történelmi jelentőségű „Schuman-nyilatkozat”  évfordulóját ünnepeljük. Robert Schuman francia külügyminiszter 1950. május 9-én Párizsban olyan új politikai és gazdasági együttműködést vázolt fel Európa számára, amely lehetetlenné teszi a háborút a kontinens országai között.

Schuman új európai intézmény felállítását szorgalmazta abból a célból, hogy az összefogja és irányítsa a kontinens országainak szén- és acéltermelését. Az intézményt létrehozó szerződés aláírására egy évvel később került sor. A mai Európai Unió kialakulását a Schuman-javaslattól számítjuk.

A május 9-i Európa-nap alkalmából az uniós intézmények Brüsszelben és Strasbourgban megnyitják kapuikat az érdeklődők előtt. Az Európában és a világ többi részén működő helyi uniós irodák is gazdag felnőtt- és gyermekprogram-választékkal várják a látogatókat.

Évente több ezer ember vesz részt az Európa-nap alkalmából megrendezett intézménylátogatásokon, vitafórumokon és egyéb eseményeken, amelyek az Uniót hivatottak jobban megismertetni a nagyközönséggel.

A Covid19 világjárvány kitörése óta az EU a biztonságot előtérbe helyezve, elsősorban virtuálisan rendezi meg az Európa-napot, amelynek célja, hogy az európaiak és a világ más részén élők jobban megismerjék az EU-t. Azokban az országokban, ahol az egészségügyi körülmények ezt lehetővé teszik, helyszíni és vegyes rendezvényekre, továbbá látogatásokra is sor kerül.

További információ: https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_hu

Fotó: EYR

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT