Budapest,  2021. 04. 19.  B. H. L. – N. L. N.  – Világgazdaság

Egy esetleges nyílt orosz–ukrán katonai konfliktus nyilván több csatornán keresztül is érintené a magyar gazdaságot Virovácz Péter, az ING Bank makrogazdasági elemzője szerint, akit a Világgazdaság az Ukrajnában elrendelt hadiállapot következményeiről kérdezett. Mint a szakember rámutatott, kétségtelenül ütést kapna például a magyar export, de általában is a külkereskedelem. Ha ráadásul még uniós embargó is életbe lépne Oroszországgal szemben, akkor az exportunk nullára csökkenne, márpedig a magyar gyógyszeripar legfontosabb piaca éppen Oroszország. További negatív hatások jelentkezhetnek a tőkepiacokon keresztül: mint minden geopolitikai konfliktus esetén, most is elkezdhet menekülni a tőke. Minél komolyabb a katonai konfliktus, annál erősebb a kockázatkerülés, főként a régiónkban, és főként a konfliktus helyéhez közeli Magyarországon. Emiatt a forint árfolyama 3-4 százalékkal vagy jobban is gyengülhetne. Ez nem tenne túl jót az államadósságnak, és kényszerpályára kerülne a monetáris politika is.
Ez a forgatókönyv azonban remélhetőleg megmarad elméletinek, a magyar gazdaságot egyelőre nem érinti a feszültebbé vált helyzet. „Az ukrán–orosz geopolitikai feszültség az OTP-leánybankok napi üzletmenetére egyelőre egyik országban sincs hatással” – válaszolt a Világgazdaságnak az OTP Bank.
„Egyelőre nem érkezett olyan jelzés a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének Ukrajnán át szállító tagjaitól, amely szerint tartani kellene attól, hogy a későbbiekben nem működik az általuk használt útvonal” – válaszolt a Világgazdaságnak Árvay Tivadar, a szervezet megbízott főtitkárhelyettese. Alternatív útvonalként egyébként is rendelkezésre áll Fehéroroszország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia. Rendben zajlik az Ukrajnán keresztüli vasúti áruszállítás is, megjön a heti egy konténervonat a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület ügyvezető igazgatója, Hódosi Lajos szerint. Ráadásul – mint mondta – nem látják a helyzet romlásának jeleit az orosz vasúti szakemberek sem, erről Hódosi Lajos a Moszkvában a napokban tartott közlekedési konferen­cia résztvevőivel egyeztetve győződött meg.
A magyarországi energiahordozó-ellátást sem érinti az orosz–ukrán konfliktus kiéleződése, ahogyan nem érintette legutóbb sem – értesült a Világgazdaság a Mol csoporthoz közel álló forrásból.

VG

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT