Idén is május 11-én, a HUNGRAIL részvételével és a vasúti szektor aktív jelenlétével rendezik meg a Közlekedési Kultúra Napját hazánkban. Az Európai Vasút Évében kiemelten fontos, hogy mindenki megismerje a többi szárazföldi közlekedési módnál biztonságosabb vasút adta lehetőségeket a végzetes balesetek mérséklésére. Hiszen még 2020-ban is több mint 18 ezren sérültek meg útjainkon, és közülük 460-an már soha nem közlekednek velünk.

Ebben az évben is tartalmas programokkal, a lakosság széles körét megszólító, érdekes és figyelemfelkeltő rendezvényekkel készülnek a Közlekedési Kultúra Napja szervezői, hogy minél többekhez eljusson a Közlekedési Kultúra Napjának üzenete: A biztonságé az elsőbbség! A cél természetesen továbbra is az, hogy legyen minden nap a kulturált közlekedés napja, hiszen csak így csökkenthető drasztikusan a halálos közúti balesetek száma. A tavalyi, Covid19 világjárvány okozta lelassult gazdasági körülmények között ugyanis az előző évinél kevesebben, összességében mégis sokan, 18176 személy sérült meg útjainkon, beleértve a 460 halálos áldozatot is. Egy évvel korábban még 602 áldozatot szedett a közúti közlekedés és 87-et a vasúti, valamint 21596 személy sérült meg az utakon, míg vasúti balesetben összesen 46!

A HUNGRAIL aktívan tesz azért, hogy ezek a számok drasztikusan csökkenjenek, és minél többen válasszák a közútnál nagyságrendekkel biztonságosabb vasutat. Hódosi Lajos, a HUNGRAIL ügyvezető igazgatója a Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) Közlekedésbiztonsági tagozatának társelnökeként is azon dolgozik, hogy idén, az Európai Vasút Évében egyértelművé váljon a vasút kulcsszerepe a biztonság vonatkozásában is. Hiszen az európai adatok alapján még az autóbusz-közlekedés is 2,3-szor veszélyesebb a vasútnál, és összességében a vasúti közlekedés hússzor biztonságosabb, mint a közúti közlekedés. Ráadásul ez a tendencia tovább javítható, ha még többen ülnek át buszról vonatra, és még nagyobb hangsúlyt kap a közúti helyett a vasúti áruszállítás. A közúti forgalom csökkentésével a halálos közúti balesetek száma is csökkenthető, és ebben központi szerepet játszik a vasút.

Természetesen már megkezdődött az idei Közlekedési Kultúra Napja részleteinek egyeztetése, a HUNGRAIL részvételével, hogy minél több emberéletet mentsünk meg a közlekedés területén. A Magyar Vasúti Egyesület felvállalja, hogy összefogja a vasúti ágazat aktivitásait, eseményeit, és minél több vasúti szektorban működő vállalatot és szervezetet aktivitásra sarkall a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából is. Továbbá bemutatjuk, hogy a vasút az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód ma hazánkban, sőt, egész Európában.

További információ: hungrail@hungrail.hu

Fotó: HUNGRAIL

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT