A Logisztika Napja 2021-ben, az Európai Vasút Évében április 15-e. Az immár egy évtizede ismétlődő logisztikai ünnepen idén természetesen az online eseményeké a főszerep. No és persze a vasúté, amely a Covid19 és a hosszú távú logisztikai kitekintés vonatkozásában egyaránt megkerülhetetlen tényezője a logisztikának.

Április 15. a logisztika ünnepe, miközben a Covid19 világjárvány az iparág számos szereplőjét érzékenyen érinti. Ilyenkor szükséges igazán rugalmasan alkalmazkodni a folyamatosan változó körülményekhez, hiszen a logisztika az ország működésének egyik alappillére. A gazdasági újjáépítés során persze a logisztikai iparág fejlesztési irányainak kijelölésénél is figyelembe kell venni az uniós célkitűzéseket, többek között az energiahatékonyság, a környezettudatosság, a fenntarthatóság jegyében.

A logisztika elképzelhetetlen szállítás nélkül és a vasút a Covid19 korlátozásai alatt is bizonyítottan a legmegbízhatóbb és legbiztonságosabb közlekedési módnak bizonyult. Ráadásul csakis vasútközpontú modális váltás, fenntartható és intelligens mobilitás alkalmazásával valósulhat meg az Unió 2050-re kitűzött célja, a klímasemleges Európa. A vasút jóvoltából a logisztika képes lehet kivenni részét a klímasemleges gazdaság megvalósításából és fenntartható szolgáltatásokkal megfelelni a nemzeti és európai elvárásoknak.

A klímasemlegesség eléréséhez ugyanis a közlekedésből származó kibocsátások legalább kilencven százalékos csökkentésére van szükség 2050-ig. Ehhez sok egyéb tervezett intézkedés mellett az is indokolt, hogy 2030-ra az áruszállítás legalább harminc százaléka vasúton folyjon, sőt 2050-ig az áruszállítási feladatok felét kell a vasútnak ellátni. Látszólag a vasút térnyerése kedvezőtlenül hat a közúti szektor szereplőire, azonban az intermodális fuvarozás növekedésével a közúti fuvarozók is profitálhatnak a vasút fejlődéséből.

2020-ban 1,7 százalékkal emelkedett a hazai intermodális áruforgalom, ám ahhoz, hogy Magyarország teljesíteni tudja az Európai Unió klímacéljait, évente 50-100 ezer kamionnyi forgalmat kell közútról az intermodális fuvarozás felé terelni. Ehhez szükséges a vasúti árufuvarozás versenyképességi feltételeinek megteremtése.

Ezért a HUNGRAIL a logisztika szolgálatában is előremutató vasútért dolgozva ünnepli a Logisztika Napját.

További információ: bondor.tibor@hungrail.hu

Fotó: GYSEV

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT