Az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER), az Európai Vasúti Pályahálózat Üzemeltetők (EIM) és az Európai Vasúti Ipartestület (Unife) vezetői közös levélben kérik az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökeitől az Európai Vasút Éve meghosszabbítását 2022 végéig.

E szervezetek a kezdeményezés lelkes támogatói, ugyanakkor úgy gondolják, hogy az Európai Vasút Évének népszerűsítésére irányuló közös erőfeszítéseiket veszélyezteti a Covid19 világjárvány és az általa okozott bizonytalanság.

„Folyamatosan azt kockáztatjuk, hogy a közelgő ütemezett eseményeket törölnünk kell vagy legalább elhalasztani, amíg a járványhelyzet javul. Ily módon a Vasút Évére költött forrásokra ablakon kidobott pénzként tekinthetünk, és ezt pont most aligha engedhetjük meg magunknak, amikor a vasúti ágazat hatalmas veszteségeket szenved a Covid19 világjárvány miatt.” – összegezték helyzetüket a szervezetek.

„Ennek fényében kezdeményezzük az összes uniós intézménynél és a tagállamoknál, hogy hosszabbítsák meg az Európai Vasút Évét 2022 decemberéig, annak érdekében, hogy valóban sikeresen tudjunk élni a Vasút Éve lehetőségeivel, és ezáltal a kezdeményezés elérje célját.”

A levél címzettje David Maria Sassoli, az Európai Parlament elnöke; Charles Michel, az Európai Tanács elnöke; Ursula von der Leyen asszony, az Európai Bizottság elnöke; Frans Timmermans, az Európai Bizottság európai zöld megállapodásért felelős első ügyvezető alelnöke; és Adina-Loana Vălean asszony, a közlekedésért felelős európai biztos.

Az Európai Vasút Évét hivatalosan egy online esemény keretében indították el, amelyet az Európai Tanács portugál elnöksége és az Európai Bizottság Mobilitási Főigazgatósága rendezett március 29-én.

A program egyik kulcsfontosságú kezdeményezése a Connecting Europe Express (CEE), egy különvonat, amely öthetes transzkontinentális utat jár be Lisszabonból indulva. Útja során a CEE 25 tagállamot látogat meg, köztük Szlovéniát, amely az Európai Tanács elnöki tisztét tölti majd be 2021 második felében. A CEE útját Párizsban fejezi be, ugyanis 2022 első felében Franciaország tölti be az Európai Tanács elnöki tisztségét. A vonat eredeti júniusi indulását már szeptemberre halasztották, és félő, hogy más tervezett kezdeményezések is módosulni kényszerülnek.

A Vasút Éve meghosszabbítását kérő levél aláírói: Andreas Mättha, a CER elnöke és az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) vezérigazgatója; Gorm Frimannslund, az EIM elnöke és a norvég pályaüzemeltető Bane Nor vezérigazgatója; Henri Poupart-Lafarge, az Unife elnöke és az Alstom elnök-vezérigazgatója; Alberto Mazzola, a CER ügyvezető igazgatója; Monika Heiming, az EIM ügyvezető igazgatója; és Philippe Citroën, az Unife főigazgatója.

További info: https://www.railjournal.com/policy/european-rail-associations-call-for-european-year-of-rail-extension/

Fotó: HUNGRAIL

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT