Kiemelt fontosságú a hazai vonatkozású Európai Vasút Éve események felvétele a kampány hivatalos honlapjának nemzetközi eseménynaptárába, ezért is vállalta fel egyesületünk e rendezvények hazai összefogását. A HUNGRAIL Kommunikációs Munkacsoport legutóbbi ülése is elsősorban a tagvállalatok rendezvényeinek összehangolásával telt.

Elengedhetetlen, hogy a HUNGRAIL tagvállalatainak programjai szinergiában erősítsék egymást, semmint ütközzenek. Ezért egyesületünk örömmel vállalja a hivatalos programokról szóló formanyomtatványok gyűjtését, segít azok kitöltésében, elvégzi az események rendszerszintű tervezését, összefogását és együttes eljuttatását a kampány nemzetközi főszervezőjéhez, egyúttal tájékoztatva a nemzeti kapcsolattartót is.

Az európai program részét képező TEN-T vonatról már tudható, hogy a MÁV szervezésében Budapesten is megáll majd, a részletek összehangolása azonban még szükséges. Szintén további egyeztetést kíván az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének felajánlásaként igénybe vehető Európa Pont rendezvénytermének kihasználása.

Az Európai Vasút Éve kampány központi költségvetéséből nem jut támogatás a nemzeti programok finanszírozására. Ezért ugyancsak összehangolt fellépést kezdeményezett a HUNGRAIL a sikeres hazai események lebonyolításához szükséges marketingeszközök és célzott szponzorációs lehetőségek igényléséhez.Annál is inkább, mert a nemzeti kapcsolattartó feladatkört is ellátó Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a COVID-19 világjárvány okozta korlátozások alatt egyelőre nem tervezi rendezvények pénzügyi támogatását.

Ám mivel idén ez az európai szintű, egész éven át tartó eseménysorozat hivatott a vasút népszerűségét fokozni, ezért egyesületünk olyan „nagyköveti” szereplő felkérését is javasolta, aki méltóképpen képviseli a vasút ügyét hazánkban az Európai Vasút Éve rendezvényeken. Ráadásul idén nyáron ünnepli 175 éves évfordulóját a magyar vasút, aminek kapcsán további események várhatók. A Magyar Vasúttörténeti Parkba szervezett Mozdonyparádé is ezért kerül át 2021. szeptember elejéről a 2021. július 17-i hétvége köré. Mindezek jelentőségét is figyelembe véve, Hódosi Lajos HUNGRAIL ügyvezető igazgató az egyesület elnökét, dr. Homolya Róbertet ajánlotta a nagyköveti posztra. Ennek érdekében a MÁV munkatársai megteszik a szükséges lépéseket az „Európai Vasút Éve Nagykövet” poszt létrehozásához.

A HUNGRAIL köszöni a tagvállalatoktól eddig érkezett sokrétű és összetett javaslatcsomagot, ami méltán töltheti el büszkeséggel az egyesület tagjait. Azonban természetesen továbbra is nyitott a lehetőség, hogy amelyik tagvállalat még tud, az is kapcsolódjon a releváns eseményekhez. A HUNGRAIL Vasútakadémia Konferenciát májusban tervezzük hibrid formában megtartani, s a későbbiekben erről is adunk tájékoztatást.

A HUNGRAIL az együttműködés minden formáját megköszöni, és a kommunikáció terén is együttgondolkodásra, összefogásra buzdítja minden tagvállalatát, mert csak így élhetünk igazán az Európai Vasút Éve adta kivételes lehetőséggel a vasút fellendítésére.

További információ: bondor.tibor@hungrail.hu

Fotó forrása: MÁV

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT