A HUNGRAIL Vasútakadémia szervezésében 2020. december 2-án megvalósult online Meetup keretében, dr. Rácz Gábor előadása után Oláh Gábor, a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) Képzési, Vizsgáztatási Igazgatóságának vezetője beszélt a 2021. folyamán igénybe vehető képzéstámogatási lehetőségekről.

Elöljáróban, dr. Rácz Gábor előadásához kapcsolódóan, Oláh Gábor megerősítette a korábban (HUNGRAIL Vasútakadémia – 2020. december 2-i Meetup összefoglaló, 1. rész) elhangzottakat, és elmondta, hogy a többi ágazat képzési rendszerében is hasonló a helyzet, azaz nem csak a vasúti szektor képzési rendszere vár megújulásra. Más ágazatokra is igaz az oktatói gárda elöregedése, akárcsak a többi említett probléma, de legalább már zajlik a közúti tananyag digitalizálása, ami a vasúti ágazatban is megvalósulhat.

Prezentációjában a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program éves fejlesztési keretének megállapításáról szóló 1006/2016. (I. 18.) Kormányhatározat alapján Oláh Gábor két támogatási programról adott tájékoztatást, nem csupán a vasúti képzési programokhoz kapcsolódóan. Ezek az Európai Uniós forrásokra épülő, 2018. évi GINOP-6.1.9-18 Közlekedési képzési- és vizsgacentrum kialakítása és a 2021. évi: Vállalati képzések támogatása a közlekedési ágazatban elnevezésű programok.

Utóbbira immár mérettől függetlenül pályázhatnak a vállalkozások, míg a 2018-as kiemelt projekt, amelynek megvalósítói a KTI és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH). Ez a hatmilliárd forint keretösszegű program gyakorlatilag 2020 októberében indult, míg a 2021-es program részletei hivatalosan 2021 szeptemberéig jelennek meg. A GINOP-6.1.9-21 egymilliárd forintos teljes keretösszegének kimerüléséig a közlekedési ágazat vállalkozásaitól érkező, a feltételeknek megfelelő pályázatok automatikusan nyerhetnek vissza nem térítendő támogatást képzési programok megvalósítására, akár 30% önrész mellett. Csekély összegű támogatásként a képzési költség, mint közvetlen költség és a vizsgadíjak finanszírozhatók. Támogató a GINOP Irányító Hatóság, vagyis a Pénzügyminisztérium jelenteti majd meg a programot.

Fontos tudnivaló, hogy a GINOP alapvetően nem nyújt támogatást közép-magyarországi fejlesztésekre, de ennek értelmezése itt (is) rugalmas lehet és jelenleg még kérdéses, akárcsak több más részlet ezzel a programmal kapcsolatban.

A GINOP-6.1.9-21-hez úgy kapcsolódik a GINOP-6.1.9-18, hogy ennek egyik eleme a képzési jegyzék elkészítése (módosítása) a GINOP-6.1.9-21 felhíváshoz. Ebben meg kell határozni a megvalósítható képzési programokat és a megvalósító képző intézményeket.

Szintén szükséges a GINOP-6.1.9-18 részeként portálrendszer összeállítása, az alábbi funkciókkal:

  • Vállalati képzési igényfelmérés;
  • Képzési terv készítése;
  • Képzési eszközök foglalása;
  • Képzési dokumentáció előállítása;
  • E-learning;
  • Készségkártya (virtuális tanúsítási rendszer).

Továbbá a GINOP-6.1.9-18 részeként képzési programok készítése, tananyagok (digitális) készítése, képzési eszközök biztosítása (foglalási rendszer) és képzési programok megvalósításának helyszíni monitoringja is szükséges a GINOP-6.1.9-21 elindításához. A tananyagok tehát online képzésekhez is felhasználhatók, valamint szimulátorok és más korszerű eszközök is igényelhetők a képzésekhez. A helyszíni monitorozást a KTI és az NSZFH végzi.

Nemcsak szigorúan szakmai képzésekre vehetők majd igénybe ezek a támogatások, hanem egyéb képzésekre, így például szociális, kommunikációs, valamint menedzsment és vállalkozási készségfejlesztő képzések bevonása is elképzelhető. Igényfelmérés alapján már 2019-ben 168 képzési program szerepelt a KTI és az NSZFH listáján, így ennél csak több lesz a végső kiírásban. A képzési projektek megvalósításának határideje 2022 III. negyedéve. A támogatás utófinanszírozású, de valószínűleg előleg igényelhető majd.

A fent bemutatott GINOP programok megvalósulási folyamatát pedig az alábbi ábra mutatja be részletesen.

További információ: fekete.boglarka@hungrail.hu

 

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT