Hosszú jogszabály módosított több közlekedési témájú vagy azt is érintő törvényt. A vasúti törvény is sok lényeges ponton változott, így például a közlekedési hatóságról szóló fejezetet teljesen átírták.
Egyes közlekedési törvények módosításáról jelent meg a napokban törvény a Magyar Közlönyben. Az elektronikus vasúti személyi és szervezeti nyilvántartásban szereplők személyi adatait ezentúl a személyiadat- és lakcímnyilvántartás szerve kiadja a vasúti közlekedési hatóság számára, ha az illető lakóhelye, tartózkodási helye megváltozik, vagy ha meghal – ez áll az 1996-os törvény módosításában.
Több ponton módosult a vasúti törvény is. A legfontosabb a Vasúti Műszaki Bizottság megalakulása (lásd a vonatkozó hírben!). A közlekedésért felelős miniszter feladatai közé bekerült – a kutatási-fejlesztési tevékenység koordinálása mellé –, az EU-s harmonizációs, átjárhatósági követelmények biztosítása is. Bővebb lett a műszaki hatósági engedélyek szabályozása is, a jogszabály ezentúl sokkal részletesebben sorolja föl, milyen esetekben szükséges ilyen engedély. Például mostanáig a vasúti járműveknél a típusengedély és a forgalomba hozatali engedély volt megnevezve. Az október 31-i hatályba lépéstől viszont már nyolc esetben kell műszaki engedély (az előbbi kettőn túl elvi előzetes típusengedély, előzetes típusengedély, továbbá üzembehelyezés, átalakítás, honosítás, különleges menet esetére meghatározott engedélyek is kellenek).
A törvény a közlekedési hatóság feladatairól szóló fejezetét lényegesen átírták.
Módosult továbbá a személyszállítási szolgáltatásról szóló törvény is, de a korrekciók zöme nem érinti a vasutat.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT