• 25/2020. (VII. 14.) OGY határozat
  a koronavírus gazdasági hatásaival kapcsolatos európai uniós gazdasági intézkedésekről *1. Magyarország több mint másfél évtizeddel ezelőtt azért lett az Európai Unió tagja, hogy egy erős nemzetek alkotta erős Európa építéséhez járuljon hozzá. A koronavírus okozta világjárvány az európai gazdaságoknak példátlan kihívást jelent. Idén növekedés helyett recesszió, munkanélküliség és növekvő államadósság fenyegeti gazdaságainkat. Az elmúlt tíz évben az Európai Unió legtöbb tagállama az eladósodás ellen, korábbi adósságainak csökkentéséért harcolt. Mi, magyarok is így tettünk. Csökkentettük az államadósságunkat és a költségvetési hiányt, történelmi mélységbe szorítottuk a munkanélküliséget és a jegybanki alapkamatot, a rendszerváltoztatás óta soha nem látott mértékűre emeltük a foglalkoztatottságot. A koronavírus-járvány minden uniós tagállamban óriási gazdasági károkat okozott. Minden válság veszély, de lehetőség is egyben. A helyzet súlyos, ezért kénytelenek vagyunk elfogadni, hogy az Európai Unió tagállamai közös hitelt vegyenek fel. Mi, magyarok, pontosan tudjuk, hogy minden hitelfelvétel kockázatos, ezért a hitel felhasználásakor észszerűen kell eljárni. A közösen felvett hitelt méltányos és kiegyensúlyozott módon kell szétosztani, a pénz felhasználhatóságát függetleníteni kell a politikai szempontoktól. A tagállamoknak a rájuk eső pénzügyi források felhasználásában szabad kezet kell biztosítani, de a közösen felvett hitelt kizárólag a gazdaság fejlesztése érdekében, a gazdasági növekedés szolgálatában szabad felhasználni.

  Ezért az Országgyűlés felhívja Magyarország Kormányát, hogy az Európai Tanácsban a Következő Nemzedék (Next Generation) EU Eszköz és az uniós Többéves Pénzügyi Keret (MFF) elfogadása során a következő alapelvek szerint járjon el:

  – az azonos helyzetben lévő tagállamoknak azonos elbánásban kell részesülniük;

  – a gazdagabb tagállamok polgárai ne kapjanak több támogatást, mint a szegényebb országok polgárai;

  – a folyamatban lévő, ún. „hetes cikkely szerinti eljárásokat” a Következő Nemzedék EU Eszköz és az MFF elfogadása előtt le kell zárni;

  – politikai pártok és politikai tevékenységet végző, civilnek álcázott szervezetek uniós forrásból nem támogathatóak;

  – a források politikai és ideológiai feltételekhez kötése – „jogállamiság” címszó alatt – elfogadhatatlan.

  2. Ez a határozat a közzétételét követő napon lép hatályba.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT