Konténerátrakó-állomás mellett ipari park is létesül Záhonyban. A logisztikai bázis infrastruktúrájának megvalósítására csaknem négymilliárd forintot ad a magyar állam.
Tíz év múlva naponta akár ezer konténert is átrakhatnak széles nyomtávról normálra egy kínai-magyar logisztikai beruházás eredményeként Záhonyban. A keletről, elsősorban Kína szárazföldi területeiről Kazahsztánon, Oroszországon és Ukrajnán keresztül fuvarozott áru célja Nyugat-Európa lehet – jelentette be Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója, a HUNGRAIL elnöke. Az ilyen átrakópontokhoz kapcsolódva érdemes bizonyos termékeket feldolgozni, így ipari parkot is létesítenek a konténerterminál mellett.
A fejlesztést a MÁV-REC Kft. és a Central European Trade and Logistics Cooperation Zone nevű, a többi között ilyen logisztikai parkok üzemeltetésével foglalkozó kínai vállalat részvételével alakult konzorcium koordinálja. A konzorcium még tavaly év végén alakult meg a HUNGRAIL közreműködésével. A fejlesztés állami támogatottságát mutatja, hogy az ünnepélyes aláírásra Magyarország pekingi nagykövetségén került sor Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelenlétében. Magyar oldalról Horváth László, az L.A.C. Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója, a HUNGRAIL elnökségi tagja volt az aláíró.
A százmilliárd forintosra tervezett záhonyi befektetésből csaknem négymilliárdot vállalt a magyar állam, a támogatásából a beruházáshoz szükséges infrastuktúra tervezésére, kivitelezésére költenek.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT