Az első féléves árbevétel hatoda, az éves forgalom kilencede veszhet el a Covid–19 vírus következményei miatt. A cégek felének gazdálkodása fordul veszteségbe, vasútvállalatok zöménél viszont sem elbocsátás, sem bércsökkentést nem terveznek egyelőre – így vélik a HUNGRAIL tagvállalatai, amelyek kitöltötték az egyesület második koronavírusos felmérését, melyet az Egyesület 2020 július 27-én fog publikálni.
A HUNGRAIL először márciusban, másodszor júniusban küldött ki kérdőívet tagvállalatainak az egészségügyi vészhelyzet következményeinek felmérésére. Míg tavasszal még csak készültek a járványra, a nyáron válaszoló 16 cég közül 15-nek volt vészhelyzeti forgatókönyve.
Arra a kérdésre, hogy a vállalatokat miben érintette hátrányosan a járvány, a legtöbben (tízen) a kevesebb megrendelést említették, heten-heten a munkafolyamatok, illetve a munkakörülmények megváltozását jelölték meg. Dolgozók megbetegedése szerencsére sehol sem okozott problémát.
A HUNGRAIL a közeli jövő kockázatait is firtatta. Sokan említették a járvány egy esetleges második hullámát. Szintén többen tartanak attól, hogy partnereiknél megszorítások lesznek, így visszaesnek a megrendelések. A válaszadók az első félévben – 2019-hez képest – 17 százalékos árbevétel-csökkenésre számítanak átlagosan. Az egész évre vonatkozóan ugyanez a visszaesés 11 százalékra várható. Ennek következtében a válaszadók fele várja, hogy már üzemi szinten is veszteségesek lesznek az év első felében és egészében egyaránt.
A cégek a rossz konjunktúrakilátások ellenére is igyekeztek megvédeni dolgozóikat. Mindössze egy helyen adtak számot arról, hogy a vírushelyzet miatt elbocsájtásra került sor. Bércsökkentésről is csak a kisebbség, a válaszadók 17 százaléka számolt be. A maradék 83 százalékon belül az összes vállalkozás 22 százalékánál nem vettek el a bérekből, de az emelésüket is elhalasztották.
A kérdőív kíváncsi volt a járvány okozta visszaesést kompenzáló állami támogatások fogadtatására is. A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv elemeit a válaszadók kevesebb mint fele vette igénybe. Aki igen, az zömmel a foglalkoztatási költségek támogatását. Érdekesség, hogy egy tagvállalat a hasonló EU-s segítséget nyerte el, mégpedig kiemelkedő összegben.
A válaszadók az adminisztratív dolgozóknál bevezetett otthoni munkavégzésről is elmondhatták a tapasztalataikat. Szűk többségüknél ezek annyira pozitívak voltak, hogy a vészhelyzettől függetlenül is növelnék ennek lehetőségét. Tapasztalataik szerint ugyanis az ilyen munkavégzés minőségi, hatékony, és a dolgozók is szeretik.
forrás: HUNGRAIL
fotó: A megrendelések elmaradása érintette a legérzékenyebben a vállalatokat

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT