2021 nem csak a HUNGRAIL fennállásának 15 éves jubileumi éve lesz, hanem az európai vasút éve. A programsorozat keretében számos esemény fogja népszerűsíteni a vasutat.
Az Európai Bizottság kezdeményezte, hogy 2021 legyen a vasút európai éve, a javaslatról hamarosan döntés várható. Mivel a vasút az egyik legfenntarthatóbb és legbiztonságosabb közlekedési mód, fontos szerepet fog betölteni Európa jövőbeli mobilitási rendszerében. A vasút az EU közlekedési energiafelhasználásának mindössze két százalékát adja, miközben az áruk 11,2 százalékát és az utasok 6,6 százalékát mozgatta meg (2016-os adat), és a közlekedési módok közül egyedül a vasútnál csökkent a szén-dioxid-kibocsátás 1990-óta.
Az Európai Zöld Megállapodás (Green Deal) azt hivatott szolgálni, hogy átváltsunk az okos és fenntartható mobilitásra. Ennek egyik, már bizonyított módszere a vasúti közlekedés növelése.
Az európai vasút éve 2021 program olyan kezdeményezéseket tartalmaz, amelyek több utast és árut hoznak vasútra. Ennek eléréséhez számos rendezvény és kampány fogja népszerűsíteni a vasúti közlekedést, a résztvevők kiállításokat és oktatási programot szerveznek a fenntartható közlekedés népszerűsítésére.
A programban és annak hazai megvalósításban a HUNGRAIL is aktív szerepet kíván vállalni különös tekintettel arra, hogy jövőre ünnepli a szervezet fennállásának 15-dik évét. Az előkészületek a napokban kezdődnek, melynek egyik nyitó egyeztetése, amelybe szervezetünk is bekapcsolódik CER Communications Working Group nyitó ülése lesz, amelynek eredményeiről beszámolunk.
Forrás: HUNGRAIL
fotó: European year of rail

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT