A friss élelmiszeripari termékek vonattal Kínába történő kivitele még nem volt korlátozva, de most összefüggést találtak a Pekingben megjelent új fertőzések, és egy nagybani piac Európából származó terméke között: minden jel szerint a járvány a Hszianfadi élelmiszer és zöldségpiacon ütötte fel a fejét. Bár a China Daily egy korábbi cikke szerint nem valószínű, hogy a „tenger gyümölcsei, mint például a lazac” az új koronavírus hordozói lennének, azt feltételezik, hogy a vírus külföldről importált lazaccal jutott be a városba.

Mi történt? A koronavírus új törzsét olyan vágódeszkákon azonosították, amiken az import lazacot dolgozták fel. Felderítették a vírus európai kapcsolatát is: mutációról van szó, olyan vírusról, ami Kínában korábban nem, csak Európában fordult elő. Ha ez igaz, akkor a lazacok a feldolgozás és a szállítás során fertőződhettek meg. És éppen ez az, ami aggodalomra adhat okot: Kína ugyanis évente több mint 80 ezer tonna fagyasztott lazacot importál, többek között vasúton, mivel Oroszország újabban engedélyezte a friss termékek tranzitját. Útközben az áruval egyetemben a vírust is lehűtik, utóbbi így hosszú ideig megőrzi fertőzési képességét.

Az európai szállítók és a kínai megrendelők körében aggodalomra ad okot, hogy ezek után felfüggesztik a friss élelmiszeripari termékek kínai importját. A korlátozásoknak azonban eddig semmi jele, viszont az összes, Pekingbe érkező rakományt a csomagoláson keresztül tesztelik, hogy kimutatható-e benne az új koronavírus.

forrás: railfreight.com
fotó: A norvég lazac lenne a hibás?

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT