A vasúti árufuvarozással foglalkozó társaságok teljes mértékben támogatják a Budapestet elkerülő teherszállítási vasúti korridor projektet – nyilatkozta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a Hungrail Magyar Vasúti Egyesület elnöke hétfőn az MTI-nek, miután az egyesület árufuvarozási bizottsága ülésén tájékoztatta a tagvállalatokat a V0 Budapestet délről elkerülő vasútvonal előkészítésének állásáról.

hirdetés

Felidézte, hogy kormánydöntés alapján a Hungrail feladata a vasúti folyósó megvalósíthatóságával kapcsolatos tanulmány előkészítése, valamint a környezetvédelmi engedély beszerzése.

Homolya Róbert beszámolt arról, az ülésen elemezték a nyomvonalsáv változatokat, illetve megvitatták azokat a beruházáshoz kapcsolódó kérdéseket, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy a vasúti árufuvarozás versenyképesebb legyen a jövőben.

A Hungrail elnöke kiemelte, a projekt egyik fő célja, hogy csökkentsék a Budapesten átmenő vasúti teherforgalmat, és Magyarországon olyan vasúti eljutási alternatívákat lehessen kínálni, amelyekkel a szomszédos országok nem rendelkeznek.

A megbeszélésen azon túl, hogy beszámoltak a megvalósíthatósági tanulmány jelenlegi állapotáról, érintették egyebek közt az áthaladási idő, valamint a pályahasználati díj kérdéseit is – tette hozzá az elnök.

Homolya Róbert hangsúlyozta, a Magyarországon áthaladó vasúti árufuvarozás, a tranzit szempontjából elengedhetetlen a folyosó előkészítése, megvalósítása. Február végén a nyomvonalsávról születhet döntés a szaktárcánál, ezen belül lehet majd kidolgozni a tényleges nyomvonalat. A projekt előkészítése megy tovább, az élőhelyvizsgálat, a környezetvédelmi engedélyezés is – mondta Homolya Róbert.

A Hungrail elnöke szólt arról is, a vasúti árufuvarozási stratégia megalkotásakor minden olyan szempontot figyelembe vesznek, amely szükséges ahhoz, hogy a vasút megfeleljen az Európai Unióban megfogalmazott szerepének, azaz 2030-ra, illetve 2050-re csaknem meg kell duplázni, háromszorozni a vasúti árufuvarozást az unión belül.

Forrás: hirado.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT