Budapest, 2021. 10. 14. – Magyar Vasút

A CER közzétette legfrissebb, a vasúti szektor működését befolyásoló pandémiás hatásokat összegző felmérését. A személyszállításban némi javulás tapasztalható, az áruszállításban pedig nincs visszaesés. Összességében azonban 42 milliárd eurós veszteség érte a világjárvány kezdete óta az alágazatot.

A Covid hatásaira vonatkozó, augusztus végi adatok alapján a személyszállítás teljesítménye harminc százalékkal maradt el a válság előtti hasonló időszakhoz képest, ellenben ez már javulást jelent az év elejei adatokhoz képest: 2021 januárjában a visszaesés még elérte az ötven százalékot. A kargós volumenek tíz százalékkal múlják alul a két évvel ezelőttieket, az idei év első nyolc hónapjában nem történt érdemi elmozdulás. Igaz, a brüsszeli székhelyű Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) érdemi állásfoglalását nem könnyítette meg az érdekelt vasúttársaságok hiányos adatszolgáltatása. A pályahálózat-működtetők eredményei pedig ugyanazok, mint a teherfuvarozókéi.

Veszteségek 2021 júniusának végéig:

  • Hozzávetőlegesen 42 milliárd euró (személy- és áruszállítás összesen).

Ebből:

  • 39 milliárd euró a személyszállítás, és
  • 2,6 milliárd euró az áruszállítás vesztesége

Legközelebb 2022. februári közgyűlését követően jelentkezik a CER – a 2021-es évet áttekintő – helyzetelemzéssel.

Az írás a kétheti Magyar Vasút lapban jelent meg, amely a vasúti szektor első számú vasútgazdasági lapjaként naprakészen tájékoztatja olvasóit a vasúti ágazat híreiről, és javítja a szektor reputációját a döntéshozók és a széles közvélemény körében. Az olvasók rálátnak arra a közös építkezésre, amelynek célja egy tisztább közlekedési rendszer kialakítása. Aktuális információkkal, a döntéshozók és valamennyi érintett, valamint a vasút iránt érdeklődő olvasók hiteles, objektív, naprakész tájékoztatásával segít a lap az eligazodásban a vasúti piacon.

A minden páratlan hét csütörtökén megjelenő lap az alábbi terjesztőknél érhető el: http://bit.ly/MagyarVasut

Előfizetés és további információ: bondor.tibor@hungrail.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT