Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter mellett dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója és a HUNGRAIL elnöke is beszédet mondott a 71. Vasutasnap alkalmából. A HUNGRAIL kezdeményezésére pedig a központi kitüntetés-átadó ünnepségen a Magyar Vasúti Egyesület neves szakértője is miniszteri kitüntetést vehetett át.

A 71. Vasutasnapon dr. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója ünnepi beszédében elmondta: „A tavalyi év nem várt kihívások elé állította az egész világot, így a MÁV-Volán-csoportot is. 2020 nyarán le kellett mondanunk a vasutasokat ünneplő rendezvényeket, a kitüntetésátadásokat, a Juliálisokat. Egyedül a tisztavatást tartottuk meg szeptemberben. Akkor még nem is sejtettük, hogy a pandémia újabb nehézségekkel, további hullámokkal terheli majd a hétköznapjainkat. Mikor a vírus javában tombolt, mint a legnagyobb magyar közösségi közlekedési szolgáltató, helyt kellett állnunk, hiszen a közlekedés nem állhatott meg, munkavállalóink a frontvonalon dolgozták végig a legnehezebb hónapokat. 2021. január 1-jével a legnagyobb közösségi közlekedési szolgáltatóvá vált a MÁV-Volán-csoport, össze kell hangolnunk a közúti és vasúti közlekedést, a menetrendi kínálatot és folyamatosan készülnünk kell az ágazatot érintő zöld fordulatra. Nagy lehetőség és felelősség is egyben, az elkövetkező évek ennek az integrációnak a kiteljesedésével fognak telni. Egy a célunk, hogy Magyarországon modern, fenntartható és utasbarát közösségi közlekedést hozzunk létre. A tét nem kicsi: fejlesztéseink nagyban segítik, hogy 2050-re hazánk is elérje az Európai Unióban célul kitűzött kvázi karbonsemlegességet.”

A HUNGRAIL számára is büszkeségre ad okot, hogy a Magyar Vasúti Egyesület kezdeményezésére tagvállalata, a Rail Cargo Hungaria Zrt. vasúti kapcsolatok vezetője, Dr. Farkas Gyula Közlekedésért Érdemérmet vehetett át. A díjazott 2002-ben kezdte vasúti pályafutását a MÁV-nál, 14 éven át különböző vezetői beosztásokban dolgozott a MÁV és a Rail Cargo Hungaria szervezetében, és jelenleg is a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület vasúti árufuvarozási versenyképességet célzó projektjeinek irányítója. Vasúti árufuvarozási korridorok szakértőként Dr. Farkas Gyula meghatározó szereplője a hazánk nemzetközi tranzitképességének növelése érdekében végzett munkának. A magyar vasúti árufuvarozás 2030-as és 2050-es perspektíváinak felvázolásában kulcsfontosságú szerepe van, így munkája révén Dr. Farkas Gyula jelentősen, közvetlenül hozzájárul hazánk klímavédelmi céljainak eléréséhez. A nemzetgazdaság egésze szempontjából kiemelkedően fontos a logisztikai ágazaton belül a vasúti árufuvarozás, amelynek a közúti árufuvarozással szembeni versenyhátrányát okozó tényezők felszámolása mára létszükséglet, így növelve a szektor szereplőinek versenyképességét. Dr. Farkas Gyula a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület külső projektvezetőjeként aktívan hozzájárul egy olyan szabályozási és működési környezet kialakításához, amely növeli a szektor nemzeti össztermék termelő képességét, elősegíti hazánk vasúti árufuvarozási tranzitszerepének erősítését, illetve a 300 kilométernél nagyobb távolságú közúti árufuvarozás legalább 30 százalékának vasútra terelését 2030-ig. Irányítása alatt – az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkáját támogatva – kidolgozásra került az évi 10-12 millió tonna áru vasúti szállítását jelentő egyes kocsi szegmens célzott állami támogatásának keretrendszere. Ennek eredményeként a hamarosan induló több éves támogatás biztosítja a szegmens revitalizációját 700 cég – köztük állami és stratégiai jelentőségű vállalatok – kiszolgálását, fenntartja és elősegíti a hazai és nemzetközi kereskedelem vérkeringésébe való bekapcsolódását, valamint a közutak és falvak megóvását közel 400 ezer közúti kamiontól. Dr. Farkas Gyula megkerülhetetlen szakmai kulcsfigurája a vasúti árufuvarozási rendszer fejlesztésének.

További információ: https://www.mavcsoport.hu/mav-csoport/iden-ismet-juliusban-unnepelhetnek-vasutasok

Fotó: MÁV

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT