Az Európai Vasút Évében az ágazat fejlődésének egyik fő irányaként meghatározott digitalizáció eszközeként ismerte fel tagvállalata, a Stadler és a Dellner együttműködésében a HUNGRAIL a digitális automatikus kapcsolószerkezetek bemutatásának fontosságát. A HUNGRAIL szervezésében megvalósult webináriumot Dunai Zoltán HUNGRAIL elnökségi tag, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatójának beszéde nyitotta meg.

Az európai zöld megállapodás részeként 2014-ben az Európai Unió életre hívta a Shift2Rail közös vállalkozást, amelynek célja, hogy az életciklusra vetített költségek visszaszorításán keresztül sikerüljön csökkenteni a vasúti áruszállítás közúttal szembeni versenyhátrányát, megkétszerezze a vasúti járműállomány mennyiségét, továbbá növelje a szektor megbízhatóságát és pontosságát. A célkitűzések megvalósításához az egyik eszköz a kapcsolórendszerek digitalizálása a vasúti teherszállításban. A cél, hogy megkétszereződjön a vasúton szállított árumennyiség és ezáltal 110 millió tonnával csökkenjen a közúti áruszállítás által kibocsátott szén-dioxid mennyisége. A jelenlegi csavaros kapcsolószerkezetek lecserélése nagyban segítheti, hogy a vasúti áruszállítás versenyképesebb megoldássá váljon. A Shift2Rail program úgy számol, hogy 2025 és 2029 között közel egymillió automatikus kapcsolószerkezetet kell majd üzembe helyezni új és régi eszközökön egyaránt.

A Dellner az egyik azon négy társaság közül (a CAF, a Voith és a Wabtec mellett), amelyeket felkértek Digitális Automatikus Kapcsolószerkezet prototípus fejlesztésére. A Dellner megoldását a kisiklással szembeni védelemre is felkészítették, emiatt fokozott biztonságot nyújt a felhasználók számára.

A prototípusokat jelenleg Németországban és Svédországban tesztelik, különböző időjárási körülmények között. A tesztek időtartama 10-18 hónap, amelynek végén a Shift2Rail választja majd ki a kapcsolófejet és a kiegészítő funkciókat.

A webináriumon többek között megismerhettük

  • a digitális automatikus kapcsolószerkezetek kifejlesztésének hátterét, az Európai DAC Programot;
  • a DAC előnyeit, úgymint
    • az automatizálásból adódó hatékonyságnövelés;
    • a működési biztonság javulása;
    • a végfelhasználói elégedettség fokozása;
    • a kapacitásbővülési lehetőség;
    • a jobb munkakörülmények;
    • a környezeti terhelés csökkenése;
  • a DAC bevezetésének időtervét, a legnagyobb forgalmat bonyolító vagonok figyelembevételével;
  • a DAC különböző típusait, elemeit – funkció és automatizáltság szerint csoportosítva;
  • a DAC karbantartásigényét, élettartamát és a Dellner szervizhátterét;
  • valamint a Dellner termékkínálatát és szolgáltatási körét éppúgy, mint eddigi munkáit és nemzetközi képviseleteit;

Továbbá láthattunk példákat átépítésekre és a bevezetés körülményeiről is megtudtunk néhány részletet. Mindemellett a webinárium végén megválaszolt izgalmas kérdések miatt is különösen érdemes megnézni az eseményről készült felvételt az alábbi linken.

További információ: http://bit.ly/DACwebinar

Fotó: HUNGRAIL

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT