Közös vegyesvállalat létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot a Stadler Rail Group és a Mészáros Csoport. A tervek szerint a magyarországi telephellyel működő svájci-magyar vegyesvállalat fő profilja vasúti teher- és tartálykocsik gyártása lesz, hazai és nemzetközi piacokra.

A vegyesvállalattal létrehozott kapacitás az alaptevékenység mellett alkalmas lesz személyszállító nagyvasúti járművek szervizelésére és összeszerelésére is. A gyártás során kiemelt cél a lehető legszélesebb hazai beszállítási láncolat kiépítése.
A közös vállalat 2023-ig megközelítőleg ötszáz magyarországi munkahely megteremtését célozza meg, továbbá – a magyarországi hozzáadott értéket szem előtt tartva – kiemelten törekszik helyi fejlesztési és mérnöki kapacitás létrehozására. Ennek elősegítése érdekében a közös vállalkozás magyarországi egyetemekkel duális képzési modell és program bevezetését is elő kívánja mozdítani.
Mindkét fél sokat vár az együttműködéstől, és megfelelő alapokkal rendelkeznek a sikeres együttműködéshez. Hiszen a Stadler Rail Group, a svájci Bussnang székhelyű vasútijármű-gyártó cég neve egybeforrt a csúcstechnológiával gyártott elővárosi és regionális, valamint városi és villamos járművek gyártásával. Szerviz-, illetve gyártási tevékenységével a világ tizenkilenc országában jelen lévő vállalatcsoport csaknem tizenkétezer főt foglalkoztat világszerte, amelyből nyolcszázan a vállalat hazai telephelyein dolgoznak. Magyarországon a vállalat eddig összesen 195 vasúti járművet értékesített. Az utazóközönség a Flirt típusú alacsonypadlós- és a Kiss típusú emeletes villamos motorvonatairól, illetve a hamarosan forgalomba álló Citylink vasút-villamos járműveiről ismerheti a vállalatot.

A Mészáros Csoport több vasútipari céggel is rendelkezik. A vegyesvállalatban a cégcsoport egyik legdinamikusabban fejlődő vasútépítési cége, a V-Híd Zrt. vesz részt, amely az ország több pontján valósít meg európai uniós és hazai finanszírozású vasútépítési projekteket. A társaság fő tevékenysége a vasútépítés, vasúti pályaépítés és korszerűsítés. A V-Híd Zrt. az elmúlt öt évben csaknem hatmilliárd forintot fordított beruházásra, eszközök és gépek beszerzésére. A svájci-magyar közös vállalat létrehozásával a V-Híd Zrt. beszáll a vasúti járműipar piacára, bővülő tevékenységének köszönhetően pedig a régiós vasútipar megkerülhetetlen szereplőjévé kíván válni.

További információ: www.mti.hu

 

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT