A Közlekedéstudományi Egyesület (KTE) Közlekedésbiztonsági tagozatának társelnökeként Hódosi Lajos, a HUNGRAIL ügyvezető igazgatója is részt vett Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos évértékelő-évnyitó videokonferenciáján. A kormánybiztos idén is kiemelten fontosnak tartja a civil szervezetek összefogását a halálos kimenetelű balesetek csökkentése érdekében. „Nem kell elfogadni, hogy évente hatszázan halnak meg Magyarországon közlekedési balesetben”; és a vasút is hozzájárulhat ahhoz a célhoz, hogy minél több életet mentsünk meg a közlekedésben.

Magyarországon még soha nem túráztak, bicikliztek és mozogtak olyan sokan, mint tavaly. Sok más mellett erről is beszámolt Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos január 18-án tartott videokonferenciáján. Bevezetőjében röviden összefoglalta, hogy nehéz és emlékezetes, mégis sikeres esztendőt tudhatunk magunk mögött. Megköszönte egész éves munkáját minden együttműködő civil szervezetnek, köztük a KTE (Közlekedéstudományi Egyesület) Közlekedésbiztonsági tagozatának is, amelyet Hódosi Lajos, a HUNGRAIL ügyvezető igazgatója a tagozat társelnökeként képviselt a videokonferencián.

Révész Máriusz kormánybiztos kiemelte, hogy ebben az évben is minden érintettnek aktívan tenni kell a biztonság fokozásáért, így minél több emberéletet menthetünk meg a közlekedés területén. Ehhez a közlekedésbiztonsági tagozat részéről természetesen Bíró József tagozatvezetővel együtt Hódosi Lajos is együttműködését ajánlotta fel a 2021-es évre vonatkozóan.

A tavalyihoz hasonlóan idén is május 11. a Közlekedési Kultúra Napja, amelyre az Európai Vasút Évén belül kiemelt programként tekint a HUNGRAIL. Ez minden esztendőben az a nap, amikor a közlekedés sokszínűsége, szépsége, technikai vívmányai és a biztonságtudatos, toleráns, egymásra figyelő közlekedési magatartás kerülnek reflektorfénybe. A cél az ember közlekedéssel kapcsolatos tárgyi és szellemi értékeinek megismertetése, népszerűsítése a közúti, vízi, légi és vasúti közlekedés számos területén, megszólítva valamennyi korosztályt.

A Magyar Vasúti Egyesület felvállalja, hogy összefogja a vasúti ágazat aktivitásait, eseményeit, és minél több vasúti szektorban működő vállalatot és szervezetet aktivitásra sarkall a Közlekedési Kultúra Napja alkalmából is. Továbbá bemutatjuk, hogy a vasút az egyik legbiztonságosabb közlekedési mód ma hazánkban, sőt, egész Európában. Felénél is kevesebb halálos áldozatot követel, mint az autóbuszos közösségi közlekedés. Ráadásul ez a tendencia tovább javítható, ha még többen ülnek át buszról vonatra, és még nagyobb hangsúlyt kap a közúti helyett a vasúti áruszállítás. A közúti forgalom csökkentésével a halálos közúti balesetek száma is csökkenthető, és ebben központi szerepet játszik a vasút. Bár a vírushelyzet miatt 2020-ban kevesebben használták útjainkat, ám a KSH adatai szerint még így is közel 14 ezren sérültek meg hazánkban közlekedési balesetben az év első kilenc hónapjában.

A HUNGRAIL keresi a lehetőségeket, hogy az Aktív Magyarország kampányhoz kapcsolódóan miként lehet szinergiákat kihasználni idén, az Európai Vasút Évében a személyszállítás népszerűsítésére.

További információ: hodosi.lajos@hungrail.hu

 

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT