Alelnökké választotta a HUNGRAIL elnökét, a MÁV elnök-vezérigazgatóját az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER). A szervezet szeptember 21-i online közgyűlésén megválasztott alelnökének mandátuma 2021 végéig szól. A választás mellett a közgyűlésen elfogadták többek között a szervezet 2021-es költségvetését is.
A HUNGRAIL elnökének e tekintélyes pozíciója erősíti a magyar vasúti érdekek képviseletét. A CER tevékenysége az elkövetkezendő években olyan stratégiai témákra fókuszál, mint például az európai zöld megállapodás megvalósítása, amelynek fontos eleme lehet a környezetbarát vasút súlyának növelése az EU-ban. Ilyen módon a HUNGRAIL és tagvállalatai aktívabban járulhatnak hozzá a lobbiszervezet sikeréhez.
Dr. Homolya Róbert elmondta, a vasutak számára rendkívüli fontosságú időszakban kapta meg a megtisztelő pozíciót, hiszen az uniós zöldmegállapodás áll a gazdaságélénkítő helyreállítási csomag középpontjában, amelynek megvalósításában kulcsfontosságú szerepet játszhat a vasút is. Éppen ezért a szektor egységes és közös fellépése elengedhetetlen.
A választás mellett a közgyűlésen elfogadták többek között a szervezet 2021-es költségvetését, és megválasztották a 2021 januárjától hivatalba lépő vezérigazgatóját, Alberto Mazzolát. Megvitatták a 2021–2027-es időszakra javasolt uniós költségvetést, amely a korábbi terveken felül egy 750 milliárd eurós új helyreállítási alapot is tartalmaz.
A CER fontos szerepet játszik az EU-s jogalkotásban és jogalkalmazásban, a brüsszeli székhelyű szervezet az uniós intézmények fontos tárgyalópartnere. A hetven európai vállalatot tömörítő szervezet – amelynek tagja a MÁV mellett a GYSEV, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület és a Vasúti Pályakapacitás-elosztó (VPE) Kft. is – tevékenysége kiterjed a vasutak szempontjából fontos valamennyi területre, így a személyszállításra, a közszolgáltatásra, a szociális párbeszédre, a környezetvédelemre, illetve az infrastruktúrafejlesztés és a kölcsönös átjárhatóság területére is.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT