Számos európai nagyvárosban ritkították a közösségi közlekedésben a járatindulásokat, mivel jelentősen visszaesett az utasok száma. Bécs, Berlin, Róma, Prága, Bukarest, München és Milánó járványhelyzethez igazodó közlekedéséről kiderül, hogy a Budapesten április 1-től, szerdától életbe lépő szombati menetrenden alapuló, de számos frekventált vonalon annál sűrűbb közlekedést érvényesítő menetrend bevezetése munkanapokra nem példa nélkül való.  A nyolcvan–kilencven százalékkal visszaesett utasszám nem indokolja a tanszüneti közlekedési rend további fenntartását. Csúcsidőben a metró-, valamint a nagyobb forgalmat bonyolító villamos- és buszvonalakon továbbra is a forgalomhoz mérten sűrű járatindulásra lehet számítani.

Bécsben megközelítőleg négyötödével esett vissza a közösségi közlekedést használó utasok száma, ezért már március 23-tól szombati menetrend van érvényben: hétfőtől péntekig, munkanapokon öt percenként járnak a metrók a korábbi, három perces követési idő helyett. Az éjszakai közlekedés is módosult: az óránként induló éjszakai járatok szállítják munkába és haza az utasokat. Hétvégén vasárnapi menetrend szerint közlekednek a közösségi közlekedés járatai. A tapasztalatok azt mutatják, hogy így is legfeljebb ötven százalékos a kihasználtság. Az ügyfélszolgálat kizárólag e-mailben és telefonon fogadja a kérdéseket és kéréseket, illetve panaszokat. Az osztrák fővárosban mindössze három információs és jegypénztár tart nyitva, de jegyet a metróállomásokon, a dohánybotokban és a mobilalkalmazáson, illetve az online jegyárusító helyeken is lehet venni. Életbe lépett az első ajtó használatának felfüggesztése, az automatikus ajtónyitás a megállókban, illetve a napi járműtakarítás, különösen azokon a területeken, amelyek az utasokkal érintkezhetnek.

Berlinben tíz perces követéssel közlekednek a metrók. A villamoshálózaton tíz–húsz perces követési időt vezettek be. A más villamosvonalakkal párhuzamos villamosvonalakon nem indítanak járműveket. A metróbuszvonalakon ugyancsak tíz perces követéssel, míg a többi autóbuszvonalon húsz perces követéssel indulnak a járművek. Március 25-től az egészségügyi dolgozók ingyenesen használhatják a közösségi közlekedést.

Bukarestben március 18-ától a metróban a beosztott vonatok számát mintegy ötödével csökkentették az utasforgalom alakulásának függvényében.

Münchenben március 14-étől a járművezetői jegyértékesítést felfüggesztették. Március 16-ától az egyes S-bahn vonalakon a sűrítő meneteket további intézkedésig ugyancsak felfüggesztették, majd március 30-tól szombati menetrendet vezettek be. A metrók a reggeli és délutáni csúcsidőben tíz perces követési idővel közlekednek, egyes metróvonalak és villamosok csúcsidei járatai kimaradnak, vagy rövidebb szakaszon járnak. A városi autóbuszvonalak egyes, iskolai forgalomra beállított menetei kimaradnak.

Rómában március 14 óta napközben 5.30-tól 21.00-ig van nyári menetrend, utána csupán 15 olyan nappali járat közlekedik, amely normál esetben is hajnali kettőig jár, de most óránként indulnak. Éjszakai járatok nem közlekednek.

Milánóban hétköznap a szombati, szombaton és vasárnap pedig az ünnepnapi menetrend szerint indulnak a közösségi közlekedési járművek.

Párizsban március 27-étől a járatok harminc–negyven százalékos kapacitással közlekednek, a metrók és az RER (elővárosi vasút) 6 és 22 óra között üzemel.

Prágában a metró, a városi, az elővárosi és a regionális autóbuszok valamint villamosok március 20-ától ritkábban, némelyek pedig rövidebb ideig járnak. Az iskolabuszok nem indulnak el. Kötelező minden utasnak eltakarnia a száját és az orrát maszkkal vagy kendővel, sállal, ha közösségi közlekedési eszközt használ. A belvárosba közlekedő reptéri járat és a sikló nem üzemel. Minden utast arra kérnek, hogy a maszkviselésen túl tartsák be az alábbi korlátozásokat: tartsanak kellő távolságot egymástól a megállókban és a járműveken, ne használják az első ajtót fel- és leszálláshoz. Minél kevesebb helyen érintsék meg a kapaszkodókat és a nyomógombokat, tüsszentsenek a könyökhajlatukba, ne a kezükbe, egyszerhasználatos zsebkendőt használjanak, fertőtlenítsék a kezüket és mossanak kezet gyakran, mellőzzék a másokkal való érintkezést, illetve csak szükség eseten induljanak útnak.

Budapesten március 27-án kijárási korlátozást vezettek be. A 71/2020. (III. 27.) Korm. rendelet rendelkezései szerint mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést – a közös háztartásban élők kivételével – a lehető legkisebb mértékűre korlátozni, és a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani. Ezt a rendelkezést a tömegközlekedés során is alkalmazni kell. A magyar fővárosban április 1-től, szerdától szombati menetrend lép életbe. A szombati menetrendnél sűrűbb járatkövetés várható csúcsidőben több frekventált vonalon. Ahhoz, hogy az utasok megfelelő távolságot tarthassanak egymástól, egyes vonalakon a megszokottnál nagyobb befogadóképességű csuklós járművek közlekednek. A 100E reptéri gyorsjárat közlekedése ideiglenesen szünetel, a repülőtér azonban továbbra is megközelíthető marad a Nagyvárad térről induló 200E busszal.A járványügyi intézkedéseknek megfelelően átmenetileg jelképes, 100 forintos összegért lehet használni a fővárosi közbringarendszert, a MOL Bubit. Ezzel egy időben, az egyszerűbb használat érdekében a BKK pilot jelleggel bevezette az online regisztráció lehetőségét is.

forrás: MTI

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT