A HUNGRAIL ügyvezető igazgatója a szervezők meghívására előadást tartott a NavigátorVilág Expón. Hódosi Lajos röviden vázolta, milyen intézkedéseket javasol az egyesület rövid és közép távon a kormánynak, annak érdekében, hogy javuljon a vasúti árufuvarozás versenyképessége.

Az ügyvezető beszélt arról is, hogy mely területeken és milyen formában lenne fokozottan szükséges az állam szerepvállalása, illetve szabályozási oldalról milyen intézkedésekre lenne igény a működési környezet javítása érdekében.

A HUNGRAIL azt javasolja, hogy a bemutatott intézkedések egy része a 2020/2021-es menetrendváltástól lépjen életbe; ennek feltétele, hogy a megfelelő kormányzati lépések 2020 első félévében megtörténjenek. Az egyesület tagvállalatainak reménye szerint az intézkedéseknek köszönhetően elérhető az Európai Unió által kitűzött célt, amely szerint az árufuvarozásban a vasút súlyának 2030-ra a jelenlegi mintegy 20%-ról 30%-ra, 2050-re pedig 50%-ra kell nőnie a 300 kilométeresnél hosszabb fuvarok esetében.

Hódosi Lajos bemutatta a vasúti árufuvarozás versenyképességét jelentősen befolyásoló képzési és vizsgáztatási rendszerrel szemben felmerült igényeket is. Felhívta a figyelmet a várható intézményi változásokra, melyek 2020. január 1-jétől lépnek életbe és a szakemberek reményei szerint választ adnak a felvázolt módosítási javaslatokra.

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT