A HUNGRAIL Vasútakadémia szervezésében május végén sikeres ismeretfelújító tanfolyamot végzett 15 fő. A 2017-től Magyarországon is elérhető RID oktatói képzés kiemelten fontos, hiszen elősegíti, hogy a veszélyes áruk vasúti fuvarozása még biztonságosabbá váljon.

hirdetés

A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület egyik fő feladata, hogy segítse a vasúti közlekedés biztonságának javítását, a szervezetek közötti információcserét. Mindezt teszi a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal együttműködve. Kiemelt területnek tekinthető a veszélyes áruk vasúti fuvarozása, amely kapcsán a HUNGRAIL Vasútakadémia keretein belül az Egyesület képzéseket, ismeretfelújító tanfolyamokat szervez, melynek része volt a legutóbbi RID oktatói ismeretfelújító továbbképzés, amely idén debütált és 5 éves ciklusokban folyamatosan ismétlődik majd. Az oktatás Vincze Attila András, a KAV Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont képzés- és vizsgafelügyelőjének koordinálásával zajlott.

A képzések mellett Veszélyes áru Munkacsoportot is működtet a HUNGRAIL, melynek vezetője Dr. Sárosi György, a Hungária Veszélyesáru Mérnöki Iroda ügyvezetője. Az ügyvezető a legutóbbi RID oktatói ismeretfelújító tanfolyam zárását követően a következőket nyilatkozta: „Sikeresen debütált a továbbképzés, ami a 2017-ben minősítést szerzett RID oktatók részére szerveződött idén májusban. Elmondhatom, hogy óriási fejlődésen mentek keresztük az érintettek. Fontos, hogy folyamatosan fejlődjenek az oktatók, új ismereteket szerezzenek, hiszen a RID szabályozási környezete, a műszaki tartalma is időről időre változik. A továbbképzés például foglalkozott már a 2023-as RID előírásaival is, amit a nemzetközi szervezet is ezekben a napokban hagyott jóvá, így a lehető legaktuálisabb ismereteket sajátíthatták el az oktatóink. A programok sikerességét mi más igazolhatná vissza a legjobban, mint az adatok: a veszélyes áruk fuvarozásával kapcsolatos szabálytalanságok a felére csökkentek 2017 óta, így elmondható, hogy a folyamatosan növekszik a közlekedésbiztonság ezen a területen”.

A RID képzéseket, programokat a Technológiai és Ipari Minisztérium illetékes szervezetei is aktívan támogatják, a legutóbbi továbbképzés vizsgabizottságában tevékenykedett például Pintér-Deák Ottilia környezetvédelmi referens és veszélyes áru szakreferens is, aki a vasút kiemelt szerepéről nyilatkozott: „A fenntartható fejlődés és a környezettudatosság jegyében a minisztérium célkitűzései között szerepel a közúti forgalom egy részének átirányítása vasúti szállítási módra. A veszélyes áru szállítás biztonsága a közlekedésbiztonság különleges ága. Megfelelő biztonság csak a nemzetközi szakmai szervezetek tudásának hasznosításával, egységesen kialakított, korszerű szabályozással, a szakmai ismeretek általános elterjesztésével és megkövetelésével érhető el. A világ ma már nem ugyan az, mint egy évtizede vagy akár néhány évvel ezelőtt. A RID-nek képesnek kell lennie arra, hogy gyorsan fejlődjön és igazodjon a folyamatosan változó gazdasági környezethez és az ipari, technológiai fejlődéshez. Az olyan képzések, mint a HUNGRAIL által szervezett továbbképzés, emeli a vasúti közlekedés biztonságával összefüggő munkakört betöltő munkavállalók szakmai színvonalát és ez által a vasúti veszélyes áru szállítás biztonságát, a Fenntartható Fejlődési Célok megvalósulását.”

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT