700 millió forint értékű beruházással fejlesztjük vasúti járműjavító leányvállalatunk, a Technical Services Hungaria Kft. (TS Hungaria) kapacitásait – jelentette be Kovács Imre, a Rail Cargo Austria Igazgatóságának tagja, a Rail Cargo Hungaria Igazgatóságának elnöke. Hozzátette, az eszközpark bővítését a TS Hungaria szolgáltatásai iránt dinamikusan növekvő piaci igények indokolják: az év első harmadának üzleti forgalma 17%-kal haladta meg az előző év azonos időszakának mértékét.

A TS Hungaria értékesítése 2021. január és április között meghaladta a 4 milliárd forintot. A Covid19 világjárvány ellenére stabil megrendelés-állomány mellett látványosan javultak a társaság tevékenységeihez kapcsolódó teljesítmények: a vasúti teherkocsi fővizsga és nagyjavítások száma 19%-kal, a vasúti kerékpárjavításoké 4,5%-kal volt több, mint amennyit a társaság 2020. január és április között elvégzett. A volumennövekedés követelményeinek a vállalat lényegében változatlan létszámmal tett eleget, és átlagosan 10%-kal emelte alkalmazottai jövedelmét.

Az eredmények javulása azt követően gyorsult fel, hogy a vállalat 2021 elején a piacvezető magyar vasúti árufuvarozó társaság, a Rail Cargo Hungaria Zrt. (RCH) 100%-os tulajdonába került. Kovács Imre kiemelte, hogy a vállalatcsoporton belüli szinergiák kölcsönös kiaknázásának köszönhetően növekedett a járműjavító működésének hatékonysága, valamint gyorsabbá vált az RCH kocsiparkjának javításával és szervizelésével összefüggő igények kiszolgálása.

A vasúti teherkocsik jelentős igénybevétel mellett 25-40 évet futnak. A karbantartásukkal szembeni kereslet az elmúlt években növekedett, azáltal, hogy az árufuvarozásban a korábbinál hosszabb, gyorsabb, nehezebb vonatokat közlekedtetnek. Az RCH vagonjainak egy része hatévente a miskolci TS Hungaria műhelyeiben újul meg, és erre jelentős az igény más vasúttársaságok részéről is. A miskolci vállalat készen áll a vele szemben támasztott növekvő piaci igények teljesítésére: az idén összesen 1500 vasúti teherkocsi fővizsgáját és átépítését, valamint mintegy 14 000 vasúti kerékpár javítását és gyártását tervezi elvégezni, emellett pedig eleget tesz a szükség szerint futójavításokra vonatkozó megrendeléseknek is.

A vállalat világszínvonalú technológiával, modern esztergagéppel, automata ultrahangos tengely- és kerékvizsgáló berendezéssel végzi a vasúti kerékpárok javítását. A rendelkezésre álló kapacitás növelése érdekében a társaság a nagy értékű beruházás keretében egy új, csúcstechnológiás kerékpáreszterga-berendezés beszerzéséről döntött, amelynek üzembe helyezését 2022 első félévére tervezi.

Lehóczki Gábor, a TS Hungaria ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a megnövekedett igények teljesítése érdekében a társaság a jelenlegi 420 fős munkavállalói létszám folyamatos bővítésére törekszik. Mivel az alkalmazottak 30%-a a következő öt éven belül eléri a nyugdíjkorhatárt, az ügyvezetés számára kiemelt jelentősége van a következetes utánpótlás-nevelési program megvalósításának. Az ennek részeként kidolgozott integrációs folyamatban az új belépők számára az elméleti oktatást követően szakemberek készítenek egyéni betanulási tervet, amelynek sikeres teljesítését mentorok segítik.

Hozzáfűzte, a társaság által létrehozott TS Akadémia keretében jelenleg 28 hegesztő, gépgyártás-technológiai technikus, járműfényező diák gyakorlati oktatása folyik duális szakképzés formájában. Emellett a vállalat stratégiai együttműködést kötött a Miskolci Egyetemmel is.

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a TS Hungaria több mint 160 éves múltjával és a tulajdonos Rail Cargo Hungaria szakmai és pénzügyi hátterével az észak-magyarországi régióban a stabilitás szimbóluma. A járműjavító vállalat generációk munkahelye, amely a régiós átlag feletti bérszínvonalat és szakmai fejlődést biztosít munkavállalói számára. A társaságnál megfigyelhető az a tendencia, hogy szakemberek térnek vissza külföldről vagy az ország más részeiről, hogy a TS Hungariánál folytassák pályafutásukat.

További információ: rch.railcargo.com

Fotó: Rail Cargo Hungaria

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT