Feladatokkal teli és pandémiával sújtott esztendő volt a 2020-as év, erősebb összefogásra volt igény. A HUNGRAIL valódi ereje megmutatkozott, sikeresen teljesítettük feladatainkat számos területen. 2021 a Vasút Éve lesz, nemcsak Európában, de hazánkban is. Fontos, hogy új lendületet kapjon a vasút a 2030-as és 2050-es klímavédelmi célok elérése érdekében. Mindezek megoldására koncentrált beszédében dr. Homolya Róbert a HUNGRAIL elnökségi ülésén.

Elnökségi üléssel zárta a tavalyi évet a HUNGRAIL, ahol dr. Homolya Róbert elnök úr elmondta, hogy a tagvállalatok visszajelzése alapján a vasúti árufuvarozási szektor 10-15 százalékos forgalomcsökkenéssel számol 2020-ra. E visszaesés ellensúlyozására is szükségesek azon intézkedési javaslatok a kormányzat számára, amelyeket ezen az ülésen is megfogalmaztak a jelenlévők.
Örvendetes hír, hogy egyesületünk támogatásával sikerült az 1414/2020. (VII. 16.) Kormányhatározatot tető alá hozni a vasúti egyes kocsi teherfuvarozás támogatási rendszerének létrehozásáról, valamint a kapcsolódó fuvarozási ágazat fejlesztéséről. Így a 2020-as év második fele és 2021 első fél éve a kormányhatározatban foglalt feladatok előkészítésével telik, amely feladatok elvégzésében több tagvállalatunk is aktívan részt vesz, és e közreműködésért külön köszönetet mondott Homolya Róbert elnök úr.
Elfogadásra került az Európai Unióban a következő hét évre szóló költségvetés, amelyben kiemelt szerepet kap a vasút, és ennek hazai megvalósítása minden piaci szereplőnek egyaránt fontos, sőt prioritásként kell tekinteni.
Homolya Róbert elnök úr megköszönte a Versenyképes Vasút Program megalkotásában nyújtott aktív részvételt, amelynek eredményeként 2021-ben a kormány húsz milliárd forinttal többet biztosít a MÁV számára pályakarbantartásra. Ennek keretében már augusztusban megérkeznek a speciális új gépek a pályakarbantartási feladatok elvégzésére.
Mivel 2021 a Vasút Éve, Homolya Róbert elnök úr kérte az elnökség tagjait, hogy megfelelően aknázzák ki az ebben rejlő lehetőségeket, hiszen az Európai Unió kampánya kiváló lehetőség a személy- és árufuvarozási szolgáltatások népszerűsítésére. A vasúti közlekedéssel kapcsolatban az európai úgynevezett Fehér Könyv erős vállalásokat fogalmazott meg, amelyek az Európai Green Deal (Európai Zöld Megállapodás) elfogadásával még inkább előtérbe kerülnek. E célok elérése érdekében folyamatosan konkrét intézkedési javaslatokat kell megfogalmazni és benyújtani a kormányzat felé és az Európai Unió intézményei részére egyaránt. Ugyanis a követelmények csak üzembiztos pályahálózat és magas szintű szolgáltatások biztosításával teljesíthetők.
Szakértők szerint 2021 év közepéig számolni kell a vírushelyzettel, azaz nyártól tapasztalható jelentős gazdasági kiugrás. Az elnök úr a tavalyi, kihívásokkal teli időszakban is sikeresnek értékelte a HUNGRAIL 2020-as munkáját, és reményét fejezte ki, hogy 2021-ben is hasonló sikereket ér el az egyesület. Összefoglalója után a HUNGRAIL elnöksége megtárgyalta a 2021-es szakmai tervet és a 2021 évi költségvetést, és azok közgyűlés elé terjesztését javasolta.
További információ: hodosi.lajos@hungrail.hu

KERESÉSHEZ KEZDJEN EL GÉPELNI, MAJD NYOMJON ENTERT